Az Edelmann Hungary Packaging Zrt. új telephely létesítésének aktuális kérdései, különböző aspektusai a német tőkebefektetés tükrében - Bedő Evelin
Három hónapos szakmai gyakorlatomat a zalaegerszegi Edelmann Hungary Packaging Zrt.-nél töltöttem, mely a Zalai Nyomda utódaként végzi nyomdaipari tevékenységét Zalaegerszegen. A témaválasztásom több szempontból is adott volt, hiszen a vállalat egy nagy beruházás előtt áll, így érdekesnek találtam ennek feltérképezését. Dolgozatomban a német tulajdonos révén a külföldi tőkebefektetések elméleti hátterét is vizsgáltam. Szakdolgozatomat multidiszciplináris megközelítésben készítettem el, hiszen mind a beruházás témája, mind a külföldi tőkebefektetés több oldalról történő körbejárást igényelt. Dolgozatomban először elemeztem a beruházás előzményeit, szükségességét, a projekt céljait, valamint, hogy valójában mi is az a külföldi tőkebefektetés és miért volt rá szükség az Edelmann Hungary Packaging Zrt. életében. Célom volt, hogy a téma alapos körbe járása után egyértelművé váljon, hogy erre az új telephely-létesítésre, tehát a beruházásra szükség van, a fejlődést szolgálja minden szempontból. Egyfajta üzleti tervként építettem fel szakdolgozatomat. Ezután vázoltam, hogy mit nevezünk üzleti tervnek, miért van rá szükség, miért célszerű és hogyan épül fel. Kitértem a telephelyválasztás elméleti aspektusaira is, majd ezt később - levetítve az adott vállalatra - gyakorlati szempontból vizsgáltam. Egy külön fejezetben mutattam be a vállalatot, ahol gyakorlatomat töltöttem és melynek beruházása szakdolgozatom témáját képezi. Elhelyeztem a céget a piacon, s Zala megye földrajzi elhelyezkedése szempontjából betöltött tényezőket is részletesen vizsgáltam. Miért lehet vonzó a külföldi befektetőknek, a megrendelőknek? Mi az, ami hátrányt jelent? SWOT - analízis segítségével feltártam a cég gyengeségeit, erősségeit, milyen veszélyekkel kell szembenéznie és milyen külső hatásokra kell megfelelően reagálnia, valamint melyek azok a lehetőségek, amiket akár földrajzi elhelyezkedésének, technológiai fejlettségének vagy a piacon elfoglalt pozíciójának köszönhetően ki tud használni. A következő fejezetben a telephelyválasztás gyakorlati aspektusaira tértem ki, melyeket a cég szemszögéből vizsgáltam. A hetedik fejezet pedig egy rövid pénzügyi betekintést ad a cég jelenlegi helyzetébe, valamint a beruházás finanszírozásába. A kutatások, elemzések és az Edelmann Hungary Packaging Zrt.-nél eltöltött három hónap alatt arra a következtetésre jutottam, hogy tervezett beruházás a vállalat érdekét, jövőjét szolgálja. Többek között az anyavállalat támogatásával történő új telephely-létesítés és a jelenleginél nagyobb üzem felépítése után a társaság jelentős bevétel növekedésre számíthat. A fejlett, modern technológiának és a bővülő gépsornak köszönhetően a termelés felgyorsul, több megrendelést tudnak fogadni, illetve teljesíteni. A vállalat eddig is minőségi termékeket gyártott, de az új technológiák bevezetése után ez a szint tovább növekedhet. A raktározási, logisztikai folyamatok egyszerűbbek lesznek, hiszen egy telephelyre kerül minden, nem kell távolabb, külön raktárt fenntartani. A jelenlegi két telephelyes megoldás (egyik telephelyen raktár, másikon üzem, termelés) sok problémát előidéz, nehezíti az akadálymentes, gyors termelést. Ez a nehézség az új telephely létesítésével megoldódik. Egy helyen történik a raktározás és a gyártás is. A telephely-létesítés elemzése során megismertem, hogy mennyire szerteágazó feladatot jelent az új telephely tervezése, előkészítése. Számos mérlegelendő tényező, különböző aspektusok ütközése jelentkezhet egy ilyen volumenű beruházási döntésnél. Az ott töltött idő hasznos volt számomra, sok új ismeretre tettem szert, átláthattam egy termelő vállalat működését, mely nagymértékben hozzájárult szakdolgozatom elkészítéséhez.