Gyenesdiás Önkormányzat gazdálkodásának vizsgálata a 2011-től 2013-ig terjedő időszakban - Üveges Máté
Szakdolgozatom témájaként Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzatának gazdálkodásának vizsgálatát választottam. A dolgozatom során a 2011-től 2013-ig terjedő időszakot elemeztem. Igyekeztem minél részletesebben kielemezni a három évet, a mérlegen belül mint az eszközöket, és a forrásokat is. A táblázataim bemutatják az egyes vagyonelemek különbségét mint forintban, mint százalékos formában. A komolyabb eltéréseket megindokoltam, hogy milyen gazdasági döntések, illetve jogszabályok okozták a változást. A vagyoni helyzet elemzését vertikális, és horizontális mutatókkal végeztem. Így remélem jól nyomon követhető az önkormányzat vagyonkezelése, és az eszközeinek és forrásainak az egymáshoz való viszonya. A bevételek, és kiadások értékelésénél is kiemeltem a főbb bevételi és kiadási tételeket. Az adóbevételeket összetétel szerint elemeztem, és a három év folyamán fellépő változásokat is részletesen kiértékeltem. Külön kitértem a támogatásokra, amit az önkormányzat kapott az elmúlt időszakban, hisz számos nagyszabású beruházást hajtott végre a település. A település másik jelentős bevételi forrása a két strand, ahol számos fejlesztés történt, és ez megmutatkozik évről-évre növekvő bevételekben is, itt is egy külön fejezetet szenteltem a bemutatására. A dolgozatom olvasása remélem felkeltette a Tisztelt Olvasó figyelmét, és ellátogat erre a szép Balaton parti településre.