Önkormányzat gazdálkodásának vizsgálata - Domján Bianka
Záródolgozatomban Csonkahegyhát Község Önkormányzata gazdálkodásának vizsgálatát végeztem el 2014-2017-es évekre vonatkozóan. Témaválasztásom okát az érdeklődés motiválta, és az, hogy megismerhessem a lakóhelyem helyzetét, fejlődését, valamint bepillantást nyerhettem a hivatali életbe. A vizsgálatomhoz segítségül szolgáltak az éves költségvetési beszámolók. Az önkormányzat esetében az éves költségvetés alapján kell folytatni a gazdálkodást. Az önkormányzat a költségvetés tervezése során a bevételi és a kiadási előirányzatokat határozza meg. Az előirányzatok teljesítését a költségvetési évet követő évben elkészített zárszámadás mutatja meg. A záródolgozatom első fejezetében a közigazgatás feladatait, valamint rendszerét mutattam be. A második fejezetben az önkormányzati rendszert ismertettem, amely során kitértem a helyi önkormányzatok jogaira, illetve kötelező és önként vállalt feladataira. A szakirodalmi áttekintés után a következő fejezetben bemutattam a vizsgált község önkormányzatának működését és szervezeti felépítését. Ezt követően a költségvetési bevételek és kiadások alakulását vizsgáltam meg az adott években. A tervezést tekintve megállapítottam, hogy a bevételeknél és a kiadásoknál egyaránt a működési célú költségek tették ki a költségvetési összeg nagy részét. A teljesítési elemzések során mindig az adott év teljesítését viszonyítottam az előző év teljesítéséhez, tehát láncviszonyszámok alapján elemeztem. A költségvetési bevételek évről-évre növekedést mutatnak, ennek lehetséges oka, hogy nőtt a helyi iparűzési adóból származó összeg, illetve a pályázati bevételek és az önkormányzati támogatások. A költségvetési kiadások is évről-évre növekedést mutatnak, ezt a változást 2015-ben a tárgyi eszközök beszerzése és létesítése, 2017-ben az ugrásszerű növekedést az ingatlan felújítása okozta. A harmadik elemzési szempontom az eredeti előirányzatok és a teljesítések szerinti összehasonlítás volt. Az önkormányzat bevételeinek teljesítése mindegyik évben túlteljesítette az eredeti előirányzatot. Ennek oka, hogy az önkormányzat nem tudja előre meghatározni a pályázatokon elnyert összegeit és egyéb bevételeit. Az önkormányzati kiadások eredeti előirányzatai és teljesítései között nem észlelhető ugrásszerű eltérés, mivel az önkormányzat a kiadási költségeit könnyebben meg tudja határozni. Csonkahegyhát Község Önkormányzata megfontoltan, felelősen gazdálkodik, kihasználja a pályázati és egyéb külső forrásokat a település komfortosabbá és élhetőbbé tétele érdekében.