A EuropTec Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének vizsgálata beszámolók alapján - Selmeczi Renáta
Szakdolgozatomban Zalaegerszeg egyik vállalkozásának, a EuropTec Kft-nek a vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét mutattam be, 3 üzleti év elemzésén keresztül. Bepillantást nyerhettem egy olyan vállalkozás életébe, akinek anyavállalata, egy több mint 100 éves hagyományokkal rendelkező svájci családi vállalkozás a Glas Trösch. A EuropTec Kft a gyógyászati ipar számára, többféle precíziós eljárással készülő orvosi műszer tartozékokat, a különböző típusú műtétekhez tartótálcákat, valamint festékipari megrendelők részére különféle egyedi kialakítású festékszóró fejeket gyárt. A vállalat vezetése magasan képzett szakemberekből áll, ennek köszönhetően ma Zalaegerszeg egyik maghatározó munkaadójává lépett elő. A vizsgált időszak 2011-2013-ig tartott, és az elemzést a beszámolók illetve a rendelkezésemre bocsátott adminisztrációs eszközök alapján végeztem el. A szakdolgozat készítése közben felmerülő kérdésekre a társaság gazdasági vezetője volt segítségemre. A szakmai elemzés előtt bemutatása került az első fejezetben a beszámoló, mint a gazdasági elemzés információs eszköze. Dolgozatomat a Kft. bemutatásával folytattam, amiben a vállalkozás megalakulásának történetét, tulajdonosi összetételét, a vállalat nemzetközi helyzetét és tevékenységét mutattam be, ezeket képekkel is szemléltettem. Az elemzést a cég vagyoni helyzetének bemutatásával, az eszközök és források összetételének és megoszlásának vizsgálatával kezdtem. A befektetett eszközökön belül a tárgyi eszközök vannak többségben, a vállalkozás speciális műszaki berendezések vásárlásával tud jobb minőségű termékeket gyártani azért, hogy a piaci pozícióját meg tudja tartani. A forgóeszközök túlnyomó többségét a készletek adják, azon belül is az alapanyagok, ami a folyamatos, zavartalan termeléshez elengedhetetlen. A forgóeszközökön belül a pénzeszközök értéke kiemelkedően magas lett, a harmadik évre több mint hétszeresére nőtt. A források között a kötelezettségek vannak többségben, ezen belül is a hosszú lejáratú kötelezettségek kapcsolt vállalkozással szemben, és a rövid lejáratú kötelezettségek, ami szintén kapcsolt vállalkozással szemben állt fenn. A vagyonfedezettség tekintetében a vállalkozás egy kis ingadozással ugyan, de végig meghaladta az elvárt értéket, így a gazdasági társaságnak nem indokolt, hogy idegen forrásokat vegyen igénybe a befektetett eszközök finanszírozásához. A tőkeszerkezeti mutatók javítását segítené, ha a vállalat csökkentené a kötelezettségeit, vagy nagyobb mértékű eredmény elérését célozná meg. A vállalat pénzügyi elemzése kapcsán vizsgáltam a rövid távú és a hosszú távú helyzetet is. A két legfontosabb likviditási mutatót kiemelve (likviditási mutató, likviditási gyorsráta) összességében elmondható, hogy a vállalat ezen mutatók alapján likvidnek tekinthető. A EuropTec Kft. cash flow-kimutatásából számított tőkearányos jövedelmezőség adatai szerint a tulajdonosok pénzeszközei nagy mértékben megtérültek, ez mindenképpen pozitívan értékelhető, és a beruházástól az értékek további javulása várható. Az utolsó fejezetben az eredménykimutatás adatait, valamint a jövedelmezőségi helyzet és a hatékonyság alakulását vizsgáltam. A jövedelmi helyzet vizsgálatánál számításaim több eredménykategóriát is érintettek. A forgalomarányos mutatók számításánál már megfigyelhető a romlás, amit az üzemi (üzleti) eredmény felére történő visszaesése eredményezett. Az értékesítés nettó árbevétele évről évre csökkent, míg a ráfordítások növekedtek. A vállalkozás jobb eredményt ért volna el, ha áruit magasabb áron tudja értékesíteni. A hatékonyság vizsgálata komplex és parciális hatékonysági mutatók segítségével történt. A komplex gazdasági hatékonyság mutatójának értéke az első két évben a kívánatos 100% felett volt, az utolsó évben volt egy minimális visszaesés tapasztalható. A parciális mutatók közül a bérhatékonysági mutatót emelném ki, mivel az elemzés értelmezésekor figyelembe kell venni, hogy a vállalkozás speciális képzettségű munkaerőt igényel a termelésben, mivel az alkalmazott technológia szakértelmet és megfelelő képzettséget igényel. A vállalkozás a dolgozóit folyamatosan képzi azért, hogy a munka elvégzése minél magasabb színvonalon történjen. A vállalkozás érdeke az, hogy a már betanult munkaerő ne hagyja el a céget, ami megfelelő bérezés hiányában elkerülhetetlen lenne. A EuropTec Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének vizsgálata után megállapítható, hogy egy stabil, fejlődő, dinamikus, modern vállalkozás, jó tartalékokkal, stabil beszállítói körrel. A vállalat vezetése magasan képzett szakemberekből áll, akik minden esetben a problémák megoldását keresik, céljuk az, hogy Európa legjobban szervezett és legproduktívabb műanyag fogácsoló cégét építsék fel.