Flextronics International Kft. logisztikai ellátási lánca, felmerülő problémák és megoldásaik - Madarász Zsolt
Diplomamunkámban bemutattam egy multinacionális vállalat magyarországi gyáregységének logisztikai folyamatait, ezen belül is a beszerzési és raktározási tevékenységekre koncentrálva. A világ minden részén, így Magyarországon is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vállalatok a logisztikai optimalizálásra. A Flextronics International Kft-nél már több mint 2 éve dolgozom gépalkatrész raktárosként, és nagyon érdekesnek találom e vállalat raktározási folyamatait. Lényeges, hogy minden folyamat pontosan legyen elvégezve és minden könnyen kontrolálható, koordinálható legyen. Dolgozatom első fele elméleti részből áll, melyet a tanulmányaim során elsajátított ismeretekből állítottam össze. Munkám során sok tapasztalatot szereztem és találkoztam problémákkal, melyeket említettem a dolgozatomban. A felmerülő problémákra javasoltam megoldásokat feletteseimnek, és némely esetekben engedélyezték a megoldások bevezetését. Raktárosként megismertem a beszerzési és a gyártási folyamatokat. A legtöbb rálátásom mégis a raktározási tevékenységre van. Ezzel kapcsolatban két fő probléma vetődött fel. Az első probléma a helyhiány, mivel sok alkatrész van raktáron és ezek 37 %-a nem folyamatosan forgó alkatrész. Így nem jut elegendő hely az új alkatrészek raktárra vételének. Vizsgálatom célja, hogy megtudjuk az „old”, az „obsolete” és az „új alkatrész” anyagtípusok arányának változtatása, átcsoportosítása költségnövekedéssel vagy költségcsökkenéssel járna-e. A másik probléma az alkatrész kivitel és könyvelés papír alapon való működtetése. Vizsgáltam, hogy egy pillanatnyi termék hiány milyen nagyságú bevétel kiesést eredményezne. E probléma kiszűrésére javasoltam az IRM rendszer bevezetését, amelynek alapja a kihelyezett konszignációs raktár.