Motivációs elméletek érvényesülése, gyakorlati megvalósulása a Flextronics International Kft. ösztönzési rendszerében - Szabó Judit Kata
A dolgozatomban egy olyan aktuális témát dolgoztam fel, amely 2014-ben a versenyszférában tevékenykedő szervezetek HR részlegének napi szintű feladatot jelentenek. A rendszerváltás óta a versenyszféra és a munkavállalói réteg hatalmas változáson ment keresztül. A nagyvállalatoknál egyre nagyobb hangsúlyt kap a tehetséggondozás, a munkavállalók ösztönzése és motiválása, hiszen gyáregységeket építeni és gyártósorokat összeállítani a világon bárhol lehet, a különbséget az emberek munkamorálja és hozzáállása jelenti. A gyakorlatban a nagyobb problémát az emberi erőforrás megszerzése és megtartása jelenti, ami a dolgozók motiváltsága, elkötelezettsége nélkül elképzelhetetlen. Szakdolgozatomban azt vizsgáltam, hogy az elméletben működő tézisek hogyan valósulnak meg a Flextronics hazai szervezetében. A dolgozat elején bemutattam a cég globális jelenlétét illetve piaci helyzetét, majd szűkítve ezt a magyarországi szervezetnek a gazdaságra gyakorolt hatására. Ezt követően a személyzeti osztály (HR) felépítése, működési mechanizmusa kerülnek bemutatásra. Elemeztem melyek azok a kihívások és feladatok, amellyel a HR szervezetnek meg kell küzdenie egy jól működő ösztönzési rendszer kialakítása és fenntartása során. Illetve megvizsgáltam a munkavállaló és a munkaadó szempontjából melyek azok a legfontosabb tényezők, amelyek a legmeghatározóbbak az ösztönzési csomag kialakítása során.Valamint, hogy melyek azok az ösztönzési eszközök,amelyekkel a kívánt hatást elérhetik. A munkám során több aspektusból közelítettem meg a munkavállalókra alkalmazott motivációs elemeket. A pénzbeli és nem pénzbeli juttatási formákat és ezek gyakorlati alkalmazását a vállalkozás ösztönzési rendszerében: • időbér rendszerek, • teljesítménybér rendszerek, • juttatások. Megvizsgáltam a juttatási rendszer összetételét befolyásoló legfontosabb tényezőket a munkaadó szempontjából, illetve ezen elemek törvényi hátterét. • kormányzati, állami szerepvállalás, • Flextronics bér stratégiája, • országos specializációk, szabályzatok, • telephelyek stratégiája, • munkavállalói érdekképviseleti szervezetek, • iparági sajátosságok. Bemutattam a HR controlling folyamatait és szerepét a vállalat működésében, tervezésében és elemzésében. Ezen területen belül kiemelten foglalkoztam a balanced scorecard módszer elemeivel, sajátosságaival és gyakorlati megvalósulásával. Mindamellett a 2015. évre való felkészülési feladatok és befolyásoló tényezők is elemzésre kerülnek: • béremelési stratégiák, • adópolitika, • cafetéria, • benchmarking, • teljesítményértékelés (belső, külső). A dolgozatom lezárásában a fentiekben említett ösztönzési elméletek gyakorlati szempontból történő megvalósulását kutató elkötelezettségi felmérés eredményeit elemeztem. Amely elsődlegesen a zalaegerszegi telephelyet érinti, összehasonlítva a globális Flextronics Int. Ltd. mutatószámaival.