A Human Operator Munkaügyi és Személyzeti Szolgáltató Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi elemzése a beszámolók adatai alapján - Kovács Árpád
A dolgozatom célja bemutatni a vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét a 2011, 2012 és 2013 évi beszámoló adataira támaszkodva, illetve egyes mutatók pontosabb értékeihez szükséges belső információk alapján. A dolgozat során felhasznált grafikonok, táblázatok, mutatószámok megválasztásánál az elsődleges cél az adott terület minél pontosabb bemutatása volt, ami végül egy átfogó elemzésben teljesedik ki, jellemezve a vállalati tevékenység egészét. A cég felépítésének és tevékenységének bemutatását követően, először magára az elemzésre, elemző tevékenységre térek ki bemutatva ezzel a dolgozat elméleti, tudományos hátterét. Ezt követően a részletes elemzések következnek, különböző témakörök és módszerek szerinti tagolásban. Ezekből részkövetkeztetéseket, majd végül az egész dolgozatot lefedő végső következtetést vontam le. Az elemzés szükségessége vitathatatlan egy hatékonyan fejlődni, illetve önmagát ellenőrizni kívánó vállalkozás számára, különösen a mai fejlett piacgazdaságban. Több, a vállalati vezetés, tulajdonosok, befektetők vagy hitelintézetek számára nélkülözhetetlen információ kizárólagos forrásai a gazdasági elemzések. A vállalkozás vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi vizsgálata során átfogó képet kaphatunk a cég gazdálkodásáról, döntéseinek helyességéről. Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat csupán 3 év adataira épül tehát rendkívül messzemenő következtetéseket nehéz lenne levonni. Az elkészült elemzések elsősorban középtávú hatásokat mutatnak, egyes tételek változása, a piaci környezethez történő összehasonlítása kiindulási alapot nyújthatnak a következő év gazdálkodásának megtervezéséhez. A dolgozat végén javaslatokat fogalmaztam meg a cég teljesítményének javítása érdekében.