Számvitel és adózás kapcsolata a P&B Lézer és Plasztikai Sebészeti Kft-n keresztül - Molnár Amanda
Dolgozatomban a mindennapokban használatos számviteli törvényekkel és adójogszabályokkal foglalkoztam, egy nem mindennapi egészségügyi szolgáltatói tevékenységet végző vállalkozáson keresztül. Témaválasztásom célja az volt, hogy bemutassam a mikrovállalkozások életét mennyire megnehezítik a törvények, jogszabályok, előírások és elvárások. Elsősorban ismertettem a P&B Lézer és Plasztikai Sebészeti Kft-t, az általa végzett tevékenységeket, jellemző számviteli nyilvántartásait, speciális analitikáinak vezetését. Szó volt az orvosi titoktartási kötelezettség fontosságáról, ami véleményem szerint elengedhetetlen. Fontos volt megemlítenem még a számviteli politikát, és ennek az adózáshoz való kapcsolatát, valamint az amortizáció jelentősége a tárgyi eszközöknél. Következő részben szerepet kaptak az adózási teendők. Két fő adónem került kiemelésre, a Társasági adó, és az ÁFA. A társasági adóelőleg megállapításának módja, illetve az adó elszámolásának lépései kerültek kifejtésre. Részletezésre került az ÁFA jelentősége, illetve mentessége ez egészségügy területén. Utolsó nagy részben szemléltetésre került a vállalkozásnak milyen nyilvántartásokat kell vezetnie, melyek a legfontosabb elszámolásai, milyen kötelezettségek terhelik a plasztikai sebészetet. Ismertetésre került a tárgyi eszközök nyilvántartása, a készletleltározás fontossága, illetve selejtezésének szerepe, szigorú nyilvántartása a vállalkozás életében. Pénzeszközökkel kapcsolatos tudnivalók, adófizetési kötelezettségek elszámolása, könyvelése. Ezeket összegezve a személyes véleményemmel zárnám a dolgozatomat. A mai világban létfontosságúnak tartom, hogy akik a számvitel vagy az adózás területén helyezkednek el tisztában legyenek a törvényekkel, jogszabályokkal. Ezeket persze folyamatosan módosítják, változtatják, ezért nyomon követni a változásokat csakis folyamatos tanulás, továbbképzés mellett lehetséges. Ezek időnként a tapasztalt, témában jártas dolgozók számára is nehézséget jelentenek, nemhogy a vállalkozás vezetőjének, aki egymaga lát el minden feladatot, tölt be minden tisztséget a cégben. Ezekből kifolyólag a vállalkozások jelentős része könyvelőirodát bíz meg, ahol megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező alkalmazottak dolgoznak.