Az elektronikus számlázás jogi és informatikai kapcsolódása a Zalaszám Informatika Kft. fejlesztéseiben - Stefanics Adrienn
Az elmúlt évtizedek rohamos technikai fejlődése számos területre kihat. Az internet és a legújabb innovációs eszközök meghatározó szerepet töltenek be mindennapjainkban, és az üzleti életben egyaránt. A gyors fejlődés számos előnyét kihasználva ma már számos megoldás létezik a szolgáltatások, hivatalos ügyek elektronikus úton történő ügyintézéséhez. Úgy gondolom ebben az esetben az elektronikus számlázás is meghatározó eszközként jelenik meg. A digitalizálás kínálta előnyök a vállalati életben is jelentős előnyökkel bírnak, ugyanis segítik az egyre bonyolultabbá váló vállalati folyamatok jobb átláthatóságát, a működési költségek csökkentését, biztosítva a gyors információáramlást, amely a legtöbb cég versenyképességének a záloga. A számos költséghatékonysági megoldás közül dolgozatomban az elektronikus számlázást emelem ki. Az elektronikus számlázás várhatóan a jövőben felváltja a papír alapú számlázást, így ma már egyre több vállalat használja ezt a számlázási módot, melynek jogszabályi háttere adott, és költséghatékonysági, valamint környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve a bevezetése mindenképpen megfontolásra érdemes. Dolgozatom mozgatórugója az elektronikus számlázás, amelynek bemutatását különböző tanulmányok, cikkek, valamint egy valós elektronikus számlázási rendszer megismerése ösztönözte. Szekunder kutatásom főként az elektronikus számlázás általános ismertetésére fókuszál, elsődlegesen informatikai oldalra, valamint az interdiszciplinalitás jegyében a vonatkozó jogi szabályozásra egyaránt figyelmet fektet. A témában való megfelelő tájékozódást főként szakirodalmak, szakcikkek, jogszabályok, valamint az e-számlázással foglalkozó szolgáltatók kiadványai alkották. A kvalitatív-módszerű primer kutatásom alapját egy tényleges e-számla kibocsátás folyamatának egy valós rendszeren belüli megismerése adja. A számlázási rendszer és a hozzá kapcsolódó információk megismerésére a Zalaszám Informatika Kft. biztosított lehetőséget. További primer kutatásként egy fókuszcsoportos, valamint egy egyéni mélyinterjút készítettem. Két cég esetében vizsgáltam az elektronikus számlázást mélyinterjúk keretében, ahol számos érdekes tényező merült fel az e-számlázással kapcsolatosan. A mélyinterjúkat összevetve, valamint az eddig megismert szekunder adatok alapján a dolgozat elején ismertetett hipotézisek elvetésével illetve megtartásával kapcsolatosan vontam le következtetéseket, téziseket. Az elektronikus számlázás esetében az elméletet gyakorlati ismeretrendszerrel támasztottam alá és ebből következtetettem az elektronikus számlázás általános jegyeire induktív kutatási módszernek megfelelően. Az elektronikus számlázás számos előnnyel bír, amelyek az előrelépést szolgálják. Dolgozatomban igyekeztem az elektronikus számlázással kapcsolatosan összefüggést keresve olyan általános következtetést megállapítani, amely véleményem szerint kiindulási pontja lehet az elektronikus számlázás szélesebb körben való elterjesztéséhez.