Egy nyilvánosan működő részvénytársaság, a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. beszámolójának és eredményességének vizsgálata - Földi Henriett
A Számviteli törvény előírása minden gazdálkodónak el kell készítenie a beszámolóját az éves fordulónapjára vonatkozóan, a hogy tájékoztassa az érdekelteket. A beszámoló önmagában nem biztos, hogy elegendő információval szolgál, ezért bizonyos esetekben érdemes azt tovább elemezni. Az én választásom a Magyar Telekom Nyrt.-re esett, amelyet 1990-ben alapítottak. Részvényei a Budapesti Értéktőzsdén kerülnek forgalmazásra, ahol magánszemélyek is tulajdonosokká válhatnak. Magyarország vezető szolgáltatója a mobilszolgáltatások, televíziós csatorna előfizetések és az internet előfizetések területén egyaránt. Csupán pár komolyabb versenytárssal kell számolnia. A dolgozatom első felében a Telekom tulajdonosait, leányvállalatait és részvényeit is bemutatom. Az elemzésem első részében a vagyoni helyzetét vizsgáltam a vállalkozásnak. Először a mérlegösszetételét mutattam be, majd az eszközszerkezeti és tőkeszerkezeti mutatók segítségével fontosabb mutatókat is számszerűsítettem. Következő vizsgálati terület a vállalkozás pénzügyi helyzete volt. Itt a cash flow elemzést követően a pénzügyi helyzetre vonatkozó lényegesebb mutatókat is megvizsgáltam. A jövedelmezőségi helyzet elemzésénél minden jövedelmezőségi kategóriából egy mutatót számoltam ki. A hatékonyság vizsgálatánál levezettem a Telekom nettó termelési értékét, majd az ehhez kapcsolódó fontosam mutatószámokat bemutattam. Végül az utolsó fejezetben a vállalkozás tevékenységét két fontosabb mutató szám, a ROE és a ROS alapján az ágazati átlagokhoz hasonlítottam. Mivel két iparágban is tevékenykedik, ezért a vezeték nélküli telekommunikációs piac és a vezetékes kommunikáció piac átlagait is bemutattam. Az adatok az EMIS adatbázisból származnak.