Kis- és középvállalati hitelfinanszírozás a CIB Bank Zrt. gyakorlatában - Kovács Kornélia
Záródolgozatom fő témájának a kis- és középvállalat finanszírozási tematikáját és a pótlólagos tőke különböző variációinak megismerését választottam, mivel ez a magyarországi és az európai gazdaság egyik legfontosabb mozgatórugója. Az első fejezetben meghatároztam a kis- és középvállalat szegmensbe tartozó gazdasági egységeket, mivel elengedhetetlennek tartom a pontos ismeretüket a szektornak nyújtott finanszírozási formák pontos meghatározásához. A további fejezetekben a szektorra jellemző sajátosságokat a finanszírozáshoz szükséges háttértudással igyekeztem kifejteni. Így a második fejezetben a finanszírozás elvek kaptak főszerepet. A normativitás, likviditás, rentabilitás, illeszkedés és biztonság elvének követésével ezen fejezet alpontjában a CIB Bank Zrt. portfóliójának egy töredékét elemeztem és mutattam be, mint lehetséges külső forrást pénzintézettől. Ahhoz, hogy pontos képet kapjak és azt visszaadhassam záródolgozatomban a hitelfinanszírozás gyakorlati folyamatát, tananyagi hátteret elemezve és feldolgozva írtam meg a harmadik fejezet két passzusát. Ez a hitelfelvételhez kapcsolódó előzetes tájékozottság fontosságát és a piac felmérésének jelentőségét taglalja a biztosabb „lábakon” álló pótlólagos tőke megszerzéséhez és ehhez kapcsolódva az általános hitelfelvétel folyamatát és kimeneteli lehetőségeit. Az évek során elsajátított elméleti tudást a CIB Bank Zrt.-nél szerzett gyakorlati tapasztalattal kibővítve került papírra az utolsó lényegi szakasz a dolgozatban, mely a CIB Folyószámlahitel felvételét egy valós eseményen alapuló példán keresztül mutatja be. A Z Világ Kft. fantázianevet viselő cég az előző év folyamán felvett CIB Beruházási Hitelt eszközbeszerzésre fordította, ezáltal a termelését jelentős mértékben gyarapította, ami az alapanyag szükségletet megnövekedését okozta. A likviditási hiány megoldásaként CIB Folyószámlahitelt igényelt. A helyzet teljes feltérképezéséhez három szekcióra bontottam a fejezetet. Első ízben a vállalkozás bemutatását a teljesség jegyében, míg a második szakaszban a CIB Bank Zrt. által is használt indikátorokat számoltam ki és elemeztem. A tényleges finanszírozást a harmadik bekezdésben taglalom a hitelfinanszírozást támogató rendszerek bemutatásával egyetemben. A dolgozat tehát a kkv szektor finanszírozásán keresztül vezeti le a legfőbb ismérveket a hitelfelvételhez, illetve ahhoz elengedhetetlen elveken, ami a gazdaságban betöltött szerepükből kifolyólag létfontosságú. Az európai és magyarországi viszonylatban elfoglalt financiális helyzetükre való fontosságot már a 2017 novemberében megjelent MNB Hitelezési folyamatok tanulmány is szemlélteti.