A tervezés szerepe a vezetői döntésekben különös tekintettel az olajipari trendek hatására a lovászi Oiltech Kft-ben - Cséplő Zsófia
A dolgozatom fő témaként magába foglalja az üzleti tervet és annak fontosabb részeit az olajiparban, illetve hogy az olajipari trendek milyen hatással vannak a tervezésre. Ezek az általam választott cég vonatkozásában kerülnek ismertetésre. Napjaink egyik legmeghatározóbb iparága az olaj- és gázipar, illetve mára már egyre inkább szükségessé vált a különböző gazdasági folyamatok vizsgálata és figyelemmel kísérése. Így van ez az Oiltech Kft-nél is, amely Magyarország egyik meghatározó magán tulajdonban álló készülék- és berendezésgyártó cége. Napjainkra hihetetlen mértékben gazdagodott és korszerűsödött a kőolaj kitermelése. Az üzleti terv a vállalkozás jövőbeni elképzeléseit foglalja össze írásban és a megvalósítási lehetőségeket elemzi. A stratégiai tervezés keretében viszonylag hosszabb időszakot átfogva készítik el a vállalat távlatos fejlesztési koncepcióját, határozzák meg céljait, akcióit. Az Oiltech Kft a stratégiai tervezésben figyelembe veszi az olaj- és gázipar területén történő változásokat. A vállalat az úgynevezett gördülő tervezést, mint gyakorlatot alakította ki. Dolgozatomban a vállalati üzleti tervet tekintve fontosnak tartottam megemlíteni a felhasználási lehetőségeket, a vezetői információs rendszert, az általános és közvetlen költségeket, beruházásokat, és a tervezés módszerét (indirekt, direkt). A cégnél az üzleti terv azt a fajta célkitűzést jelenti, ami a cég további fejlődését - piaci és gazdasági - is megalapozza és számításokkal támasztja alá, hogy azt milyen eszközökkel tudja biztosítani. A cég profiljába tartozó nemzetközi trendek figyelése sem elhanyagolható, melyek rövid-, közép-, akár még hosszútávon is kihatással lehetnek a cég gazdaságpolitikájának kialakítására. A világban olajtermelési többlet alakult ki, mely kapcsán az OPEC országok együttesen próbálták a világ termelését szabályozni és a jelenlegi felhasználási szintre csökkenteni. Ennek eredményeképp lelassult, illetve visszafogottabbá vált az új lelőhelyek feltárására fordított erőforrások nagyságrendje. A vállalat fejlesztésének koncepcióját az üzleti terv körvonalazza, ugyanakkor kivitelezésének tényleges módját jelentős mértékben a beruházások terve tartalmazza. A vállalat 2017. évi üzleti tervében megfogalmazza a korábbi években megszerzett piacok megalapozását, illetve a jelenlegi piaci lehetőségeket. Az üzleti terv elkészítése mindig jótékony hatással bír egy cég működésére. Az tervekkel a vállalati kockázatot becsülhetjük fel és véleményem szerint hasznos üzleti tervet készíteni. Összegezve tehát figyelemmel kell kísérni a termelési költségek minimális szinten való tartását, az energiahatékonysági technológiák minél szélesebb körű bevezetését.