Vállalkozások költséggazdálkodásának értékelése és továbbfejlesztése egy tervező – kivitelező cég példáján keresztül - Csonka Lilla
Dolgozatomban egy minden vállalkozást érintő és foglalkoztató témát vizsgáltam, amely a költséggazdálkodási tevékenység. A költséggazdálkodás lehetőségeibe és folyamatába kínálok betekintést, egyrészt általánosságban, másrészt pedig egy konkrét cég szemszögén keresztül. Ismertetem a lehetséges költséggazdálkodási módszereket, valamint a Genset Tervező és Kivitelező Korlátolt Felelősségű Társaság példáján keresztül bemutatnám, ott hogy zajlik az egész költséggazdálkodási folyamat. Egy általuk előállított termék önköltségének kalkulálását is elvégeztem először 2018-ra vonatkozóan, majd ezt összehasonlítva a korábbi évek viszonylataihoz vontam le következtetéseimet. A mai világban nagyon fontos a vállalatok fenntarthatóságának, működésének, gazdálkodásának megtervezése. De nem elég a tervezés. A folyamatos előkalkulálás mellett a közbenső kalkulálás és az utólagos ellenőrzés sem maradhat el. Jelen kell lennie a vállalkozónak, időben és gyors reakcióval reagálni minden mozzanatra. A versenytársakhoz való alkalmazkodás és piaci pozicionálás is elengedhetetlen. Azonban a bevétel növelése mellett van egy kulcsfontosságú dolog, amin áll vagy bukik az egész „üzlet”. Ez pedig a költségek redukálása. Lehet valaki bármennyire is sikeres az eladásösztönzésben, lehet rengeteg üzleti kapcsolata, rengeteg megrendelése akár terméket állít elő, akár szolgáltatást nyújt. Egy a kulcs: az okos költséggazdálkodás. Ehhez kapcsolódóan éltem pár javaslattal, ötlettel dolgozatom utolsó felében.