Fejlesztési projektek alkalmazása a Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Kft.-nél - Tátrai Enikő
A XX. században gyors társadalmi és gazdasági változások mentek végbe Magyarországon. Ezen belül, ami számunkra fontos Zala megye, ahol komoly fejlődés figyelhető meg az ipar, a mezőgazdaság, az egészségügy és az oktatás területén egyaránt. A további előrehaladáshoz komoly fejlesztési és beruházási források állnak készen Zalában, melyek jó része Európai Uniós támogatásból kerül finanszírozásra. A megye számára elérhető források, a két megyei jogú városra együtt 25 milliárd forintos TOP-keret, illetve a Modern Városok Programban megvalósuló projektek közel 60 milliárd forintos érték. Pár példa, amik ezekből a pályázati forrásokból valósulnak meg az elkövetkezendő néhány évben; a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő gyorsforgalmi út építése (170 milliárd forint), 2x2 sávos gyorsforgalmi úttá bővül az M70-es (21 milliárd forint), Zalaegerszeg mellett épülő járműipari tesztpálya (közel 40 milliárd forint). Ez utóbbi egy igen kiemelkedő beruházás, melyhez sok remény fűz a térség, komoly kitörési pont lehet a megye gazdasága szempontjából. A nagyberuházások mellett a pályázati források a KKV-kat és egyéb helyi szervezeteket is támogatják. Nagyon fontos az elérhető pályázatok kapcsán a szükséges szakmai anyag szakszerű összeállítása és a pályázók számára projektmenedzsment támogatás nyújtása. Így biztosított, hogy az elnyert forrásokat a pályázók 100%-ban le tudják hívni, illetve azok hasznosulása optimális legyen. Gyakorlatom helyszínéül szolgáló Zala Megyei Fejlesztési Kft. több mint 15 éve foglalkozik pályázatok írásával, menedzsmentjével, kapcsolódó tanácsadási tevékenységekkel. Dolgozatomban a cég fejlesztéspolitikáját szeretném bemutatni kiemelve az utóbbi évek fejlesztéseit és a pályázati forrásból megvalósult sikeres projektjeiket. Főbb fejezetek a fejlesztési projektek helyi alkalmazásával foglalkozik olyan kiemelt témakörökben, mint a környezetvédelem, a megújuló energia, a „zöldgazdaság” fejlesztés és az élelmiszeripar. Az utóbbi években ezen filozófia mentén az alábbi projektekre nyújtottak be pályázatot, melyeket meg is nyertek: ZÉÉP, Biomassza, TTT, GINOP-5.1.3 Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése. Ezen pályázatoknak köszönhetően bővülni tudott a vállalkozás infrastruktúrája, létszáma, és nem utolsó sorban a környező térségek számára társadalmilag, környezetileg hasznos projektek valósultak meg. A projektek támogatásával a dolgozók bérköltségének egy része pályázatból finanszírozott. Dolgozatomban azokat a pályázati kiírásokat és konkrét projekteket szeretném bemutatni, melyek az utóbbi években hangsúlyos szerepet kaptak. Ilyenek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER térségek közötti együttműködés - 11/2013. (III. 5.) VM rendelet és a GINOP 5.1.3, mint társadalmi célú vállalkozás fejlesztés. A következő fejezetekben az előzőekben említett kiírások megvalósításának részletezését mutatom be két fő területre (energetikai és az élelmiszeripari fejlesztés) bontva. A megújuló energiával kapcsolatos projektek mindig is fókuszterület volt a cégcsoport fejlesztési politikájában. A pályázati kiírások szintén kiemelten kezelik ezen témakört. Az Európai Uniós rendeletekkel, melyek az energiahatékonyságra vonatkoznak a téma aktualitása egyre jelentősebbé vált. Ezekre példa ZÉÉP - Zéró Energia Épületek - Felkészülés a 2010/31-es Energetikai direktíva végrehajtására és a Biomassza alapú termékfejlesztés az Alpokalja Fertő-táj térségben - Mintaprojekt megvalósítása. Az utóbbi években két élelmiszeripari projektet is megvalósítottak, melyek fókuszpontjában a táplálékallergia és kiemelten a gluténmentes élelmiszerek gyártása áll. Ezek a Térségi Tipikus Termékcsaládok fejlesztése, a kistérségi egyedi értékek revitalizálása érdekében és a GINOP-5.1.3. Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése, szociális innováció a Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft-nél. Dolgozatom meghatározó célja, hogy egy helyi vállalkozás Európai Uniós pályázati források általi fejlődését mutassam be konkrét projektek megvalósulásain keresztül. A Zala Megyei Fejlesztési Kft. jelenleg is pályázatok írásával, menedzsmentjével és a hozzá kapcsolódó tanácsadói tevékenységgel foglalkozik. Konklúzióként vonható le, hogy a pályázati források sikeres lehívásai nagyban hozzájárulhatnak a térség komoly gazdasági fejlődéséhez, amiben a gyakorlati helyem is közreműködik évek óta. A vállalkozások és egyéb szervezetek fejlesztési szempontjából kiemelten fontos az éppen aktuális pályázati források figyelemmel kísérése, melyek nagy segítséget nyújthatnak az infrastrukturális, beruházási és humán erőforrás fejlesztési projektjeik megvalósításában.