Az államháztartási számvitel sajátosságainak bemutatása egy önkormányzat gazdálkodásán keresztül - Reszneki Klaudia
Záródolgozatom témája az államháztartási számvitel sajátosságainak bemutatása egy önkormányzat gazdálkodásán keresztül. Azért választottam ezt a témát, mert egy kis betekintést szeretnék mutatni az önkormányzat gazdálkodásába, hogy mivel is tér el egy vállalkozástól. A vállalkozásokkal szemben nem profitorientált, sajátos gazdasága van, hiszen nem az árbevételekből növekszik a bevétel, hanem állami támogatásokból, pályázatokból, valamint a közhatalmi bevételekből, ezalatt lehet érteni a kommunális adót, iparűzési adót, idegenforgalmi adót és a gépjárműadót is, egyéb közhatalmi bevételekből, ide lehet sorolni a pótlékot, bírságot, valamint a talajterhelési díjat, ezeken kívül sajátos bevételek is növelik a pénzforgalmat, ilyenek a bérlakások, garázsok, tárolók és az étkezési díjak bevételei. Az önkormányzatnál töltött idő alatt rengeteget tanultam, és nagyon sok olyan dolgot tudtam a gyakorlatban elsajátítani, amit az iskolában elméleti szinten már megtanultunk. Az itt megszerzett tudás alapján sok mindent be tudtam építeni, mind a beszámoló, mind a záródolgozat soraiba. A gyakorlat során a pénzügyi osztály dolgozója lettem, ahol az elvégzendő feladatok nagy részét meg is ismerhettem és többet rám is bíztak. Legfontosabb feladatomnak tekintem a bérkönyvelés elsajátítását, melyet teljes egészében rám bíztak. Fő célom a szakmai tudás elsajátítása és a minden napos munkavégzésben való helytállás volt a gyakorlat megkezdése előtt.