A szelektív hulladékfeldolgozási folyamat fejlesztési lehetősége a Búslakpusztai Hulladékfeldolgozó Üzemben - Hodosi Éva
Fogyasztói társadalmunk egyre növekő hulladéktermelése indokolttá teszi ezen anyagok feldolgozásának korszerűsítését, valamint a hulladékkezelési folyamat gyorsítását. A rohamosan fejlődő technológiák és az innováció segítségével elérhetővé vált egy olyan megoldás, amely a hulladékválogatás területén is ki tudja váltani az emberi munkaerő egy részét. Egy nagy összegű beruházással tervezhetőbb és nagyobb mennyiségű haszonanyag eladás, hatékonyabb munkavégzés, és az egy időben történő különböző anyagok azonnali feldolgozása is megvalósulna a munkahelyek megtartása mellett. Magasabb haszon, környezetterhelés csökkenése, és minél nagyobb arányú újrahasznosítás érhető el a technológia segítségével. A fenntartható fejlődés jegyében, környezetvédelmi szempontok miatt hozták létre a Búslakpusztai Hulladékfeldolgozó Üzemet az Európai Uniós Ispa projekt részeként, még Magyarország csatlakozása előtt. A kezelő központban szelektív hulladékok válogatása, bálázása és továbbértékesítése történik. A települési hulladékok kezelését a Zala-Müllex Kft, a Zalaipsa Társulás üzemében, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft megbízásából végzi el, amelyet felügyel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt, amely a díjbeszedést és a szolgáltatási díjak kifizetését is végzi. Fejlesztés időszerűségét indokolja az a tény, hogy a szelektívhulladék mennyisége olyan nagy arányban növekszik, hogy az üzem lassan nem lesz képes maradéktalanul ellátni a feladatát. A legnagyobb kapacitásnövekedés eléréséhez meg kell találni azt a gyenge láncszemet, amelynek megerősítése további területekre is pozitív hatással van. A Búslakpusztai központban ez a műanyaghulladék feldolgozás, és annak is a kézi válogatósor része. Habár a beszállított hulladéknak körülbelül csak a 20 %-a műanyag, mégis ezen anyagfajtának a kezelése jár a legtöbb munkával. A válogatósor csak megfelelő létszám esetén indul, így szabadságolások, táppénz esetén áll a szalag. Amennyiben mégis el tudják indítani, annak teljesítményét az emberi képességek határozzák meg, ezért csak a munkanapok számának növelésével, illetve dolgozói létszámemeléssel lehetne elérni nagyobb hatékonyságot. Ez azonban olyan mértékben növelné a bér- és járulékköltségeket, amit a cég már nem tudna finanszírozni. A probléma megoldását egy gépiesített válogatósor jelentené, amely alkalmas olyan magas teljesítmény elérésére, amely nem csak a jelenlegi területekről érkező, és egyre növekvő beszállítások feldolgozását tudja végrehajtani, hanem azon túl is képes bevételt termeli. Egyik részről a sokkal nagyobb arányú feldolgozás, másik részről a jelenleginél jóval kisebb élőmunka igény az elvárás ahhoz, hogy a berendezés legalább az élettartama, de lehetőség szerint minél rövidebb idő alatt nem csak megtérüljön, de hasznot is hozzon. A technológia már rendelkezésre áll, de mivel a beruházás költsége magas, több oldalról is meg kell vizsgálni a fejlesztési alternatívákat a lehetőségekhez képest legnagyobb nyereség elérésének érdekében.