Egy integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése egy bútoripari vállalatnál - Beke Zsófia
A szakdolgozatom I. fejezetében az integrált vállalatirányítási rendszerek jelentőségét taglaltam, ideértve az integrált vállalatirányítási rendszer fogalmát; kialakulását és fejlődését, illetve az előnyeit. A választási lehetőségek a döntés meghozatalában a saját fejlesztésű vállalatirányítási rendszer, az FHKVR továbbfejlesztése, illetve egy külső cég által fejlesztett szoftver megvásárlása volt. Ennek a döntésnek az eredményeként a vállalat megvásárolta a Vector Kft. által fejlesztett VECTORY Integrált Vállalatirányítási és Ügyviteli Rendszert. A dolgozat során ismertettem a tavalyi év végéig alkalmazott FHKVR vállalatirányítási rendszer moduljait és a munkafolyamatok elvégzéséhez nélkülözhetetlen megvásárolt szoftvereket. Feltártam ezzel a rendszerrel kapcsolatos problémákat és hiányosságokat. A döntésmeghozatalt követően ismertettem a Vector Kft-t és az általa fejlesztett VECTORY Integrált Vállalatirányítási és Ügyviteli Rendszert. Egy integrált vállalatirányítási rendszer bevezetése számos előkészületet igényel. A Forest Hungary Kft. létrehozott egy ütemtervet, mellyel meg szerette volna könnyíteni a bevezetés folyamatát. Ennek érdekében a vállalat a tavalyi év július hónapjától egészen decemberig kialakította a törzsstruktúrát, ideértve a ügyféltörzset, a cikktörzset, a bankszámlák törzsét, a személyi törzset, a jogosultsági rendszert, az új számlatükröt és összegyűjtötte a hiányzó adatokat. Szintén ekkor megkezdődött a kulcsfelhasználók oktatása és a VECTORY Integrált Vállalatirányítási és Ügyviteli Rendszer paraméterezése és vállalatra szabása. 2017. november-december hónapjában a Vector Kft. lehetővé tette a vállalat kulcsfelhasználói számára, hogy kipróbálhatták a próbaverziót is, mely lehetővé tette az ismerkedést és a gyakorlást az új programmal, így a munkavállalók betekintést nyerhettek az új integrált vállalatirányítási és ügyviteli rendszer által nyújtott lehetőségek széles tárházába. 2017. december 27-én kinyerték azelőző programból a záró adatokat Excelbe, úgymint a pontos készlet mennyiséget (kb. 12 000 cikk), az adatokat polconként és az értékesítési/forgalmi adatokat. Majd ezeket bemigrálták a a VECTORY Integrált Vállalatirányítási és Ügyviteli Rendszerbe, ehhez helyszíni támogatást nyújtott a Vector Kft.2 fő személyében. A következő napokban ellenőrizték ezeknek a betöltött adatoknak a helyességét. 2018. január 2-án ténylegesen elindult a VECTORY Integrált Vállalatirányítási és Ügyviteli Rendszer a Forest Hungary Kft.-nél. A kezdést követő pár napban további helyszíni támogatást kapott a vállalat a Vector Kft-től 3 fő személyében. Részletesen bemutattam a Forest Hungary Kft. által igénybe vett legfontosabb modulokat. és azok funkcióit. Ismertettem a vevői megrendelés és a beszerzés folyamatábráját. Egy kérdőív segítségével összehasonlítottam a régi, illetve az új vállalatirányítási rendszert. A kérdőívet a vállalat dolgozói töltötték ki a VECTORY Integrált Vállalatirányítási és Ügyviteli Rendszer 3 hónapos használata után. A felmérés eredményeinek használatával ismertettem az eddigi tapasztalatokat. Majd végül javaslatokat tettem a VECTORY Integrált Vállalatirányítási és Ügyviteli Rendszer tovább fejlesztésével kapcsolatban.