A kontrolling hatékonyságának vizsgálata a Johnson Controls Mezőlak Kft.-nél - Bors Csaba
A 21. században hihetetlenül felgyorsult információáramlás teljes mértékben átrendezte a hagyományos üzletvitelt. Elég csak arra gondolni hogy 15-20 évvel ezelőtti kockás papíros pénzügyi rendszerektől eljutottunk a központosított ,automatikus mechanizmusokkal számítógép által vezérelt vállalat irányítási rendszerekig. A piaci szereplők sokkal nagyobb kihívásokkal szembesülnek. A gazdasági ciklusok lerövidültek, a globalizáció hatására a piacok beszűkültek. Egy esetleges gazdasági visszaesés már nemcsak néhány szektort érint, hanem a hatás kölcsönhatás elve alapján más terültre is kihathat. Ahhoz, hogy a vállalatok elkerüljék, vagy felkészülten várják ezeket a hatásokat a cégvezetők részéről komoly információigény merült fel. Ennek az új típusú vállalatirányításnak az előtérbe helyeződése erősen felértékelte a kontrolling szerepét. Ennek a hatása leginkább a multinacionális vállalatok esetében figyelhető, ahol a kiszervezések, központosítások eredményeként leginkább a számok kontrolljára kerül sor. A kontrolling kérdez, elemez, visszajelzést ad, információt áramoltat. Egy biológiai metaforával élve a Kontroller a vállalat szíve, amely az éltető információt keringeti a rendszerben. A kontrolling szerepe ezekben az esetekben nem kisebb, mint feldolgozni ezt a rengeteg információt, és rendet tenni a káoszban, ami a rengeteg folyamat, szabály miatt nem egyszerű A szakdolgozatom témájaként éppen ezért választottam egy multinacionális vállalat kontrolling tevékenységének bemutatását, hatékonyságának vizsgálatát. Szakdolgozatomban Johnson Controls kontrolling eszközeit, kontrolling rendszereit, folyamatait vizsgáltam a következők szerint: • SOX előírások működése lebontva az egyes rész rendszerekre, mint bejövő számlák, beszállítói számlák, készlet, mérleg, tárgyi eszköz kontrollja. • Plant Controller szerepe a vállalatban, felelőségi körei • Az IT támogatás szerepe, a használt rendszerek bemutatása, úgymint SAP, Oracle Hyperion Financial Manager, SAP Business Planning and Consolidation modulja • Az eredmény kimutatás felépítése, specialitás, előnyeinek kidomborítása a teljesítmény kontrolling alkalmazási területén • A tervezés folyamatának bemutatása lebontva az egyes részfolyamatokra: autóvolumenek tervezése, gyártandó darabszámok tervezése, bérköltségek-, termelési költségek-, fuvarköltségek tervezése, ezek technikái • Hónapzárás folyamata • Teljesítmény kontrolling bemutatása, alkalmazási területei, szerepe a hónapzárásban, tervezésben • Best Business Practice technikák bemutatása, a különböző termékportfólióval rendelkező gyárak teljesítmények összemérése, és az egymástól való tanulás lehetőségeinek alkalmazása pénzügyi számokon keresztül.