A Toba-fa Kft. költség és eredmény alakulásának elemzése, piaci helyzetének értékelése - Zsoldos Réka
A szakmai gyakorlatom helyéül a Toba –fa Kft.- t választottam, amely egy kisvállalkozás. A társaság faipari tevékenységet végez, melynek bemutatásától, a több éves adatok alapján a rendkívüli tételek változását vizsgáltam. A TOBA-FA Kft., melynek fő profilja az egyedi asztalosipari termékek gyártása, 2000.-ben alakult Tóth László és Balázsi Zoltán vezetésével. A Társaság legfőbb megrendelője a Sitform Bt. Az évek során egyre több termék gyártásával bízta meg a Kft.-t a partner, ez mára közel 300 féle ülőgarnitúrát, vázszerkezetet, alkatrészt jelent, mindemellett továbbra is foglalkozik egyedi termékek gyártásával. A cég évről évre saját erőből, pályázati támogatásból és banki hitelből összetevődő, kisebb nagyobb beruházásokat valósított meg, létszám növekedéssel egybekötve. A kisvállalkozásokra vonatkozó jellemzők után a vállalkozási formák bemutatása, a korlátolt felelősségű társaság részletes boncolgatásával, konkrétan a Toba-Fa Kft, mint kisvállalkozás indításának, alapításának menetén keresztül jutottam el a mutatószámok vizsgálatához. A kft. piaci helyzetének, üzleti kapcsolatainak áttekintése során találkoztam külső és belső bizonylatokkal, ezek nyilvántartásával és könyvelésével, a bizonylati rend alkalmazásával. A gazdasági eseményeket bizonylatok alapján, keletkezésük szerint kerültek könyvelésre. A könyvelési tételek rögzítése alapján adott időszakra gyűjtött adatok tükrözik a cég gazdálkodását, mutatják eredményességét. A bevételek, költségek, ráfordítások értékéből levezetett eredménykimutatás a beszámoló része. Üzleti évet takar, amely adott napra mutatja a vállalkozás vagyoni pénzügyi helyzetét. A beszámoló elengedhetetlen része a piacgazdaság működésének, melynek kötelező részei a mérleg, az eredménykimutatás, és a kiegészítő melléklet. A beszámoló fajtáinak ismertetésén keresztül rátértem az eredménykimutatás jellemzőire, valamint a cégnél végzett eljárási módszerre. A rendkívüli eredmény részletezésével bemutattam, hogyan alakult volna a 2016-os év, ha továbbra is ezen gazdasági eseményeket rendkívüli tételekként tartották volna nyilván. A kisvállalkozások életében tevékenységük folytatása alatt számos nehézség felmerült. Az általános problémákon túl, mint a kereslet- kínálat találkozása, a szükséges források elérése, a Toba. Fa Kft. szembekerült a válsággal is. Ennek hatásai még most is érezhetők, azonban a cég tovább tudott működni. A cégre jellemző beruházási tevékenység több szempontból is vizsgálandó. A forrás hiány a finanszírozási lehetőségek, pályázati lehetőségek kihasználása során jelentkező nehézségek és előnyök egyaránt jellemzőek. Több év viszonylatában vizsgáltam ezt a témát, a javaslatom nagy részét is ez a téma képezi. A beruházásokat megelőző fejlesztési tartalék képzés valamint a megvalósulást követő tartalék feloldása és annak hatása az eredményre a társasági adóra.