Egy termelő cég fuvarozási módozatainak és vámkezelési feladatainak bemutatása a hozzá tartozó okmányokkal - Belléncs Patricia
Záródolgozatom témája a főbb fuvarozási ágak, a fuvarozáshoz kapcsolódó legfőbb dokumentumok bemutatása. Ezen belül is kiemelt szerepet kapnak a vámkezeléshez kapcsolódó dokumentumok. Magyarország Európai Uniós csatlakozása óta jelentősen lecsökkent a vámkezelések száma és jelentősége, hiszen az unió egyik előnye az emberek és áruk szabad mozgása. Így ma már egyre kevesebb helyen van szükség a vámkezeléshez kapcsolódó jogszabályok és dokumentumok ismeretére. Az áruk szabad mozgása az unión belül gyakorlatilag egy szállítólevél (a feladó által az áru átvevője számára a szállított áru adatairól kiállított okmány) és egy a szállítás tényét tanúsító okmány kiállításával lehetséges. Az áruk azonban nemcsak az unión belül mozognak. Rengeteg cégnek vannak üzleti kapcsolatai nem európai cégekkel. Illetve Európa szívében is található egy ország, amely nem tagja az Európai Uniónak. A Svájcba és Svájcból szállított áruk mozgatása vámhoz kötött. A cég, ahol a gyakorlati időmet töltöttem, svájci tulajdonú, így az árumozgás az anyagcég és a helyi termelő üzem között minden esetben vámköteles. Ennek bemutatására készítettem a dolgozatot.