Önkormányzati épületek pályázati forrásból történő fejlesztése a vasaljai térségben - 2015 - Dévai Lívia Margit
Szakmai gyakorlatomat a Vasaljai Közös Önkormányzati hivatalnál végeztem. A gyakorlatom során nagyrészt pályázati munkákkal foglalkoztam, segítettem megírni négy település jelenleg is futó pályázatát. Emiatt esett a választásom erre a korábban már megvalósított projektre. A dolgozatom a középületek kiemelt jelentőségű energetikai felújításáról szól a vasaljai térségben. A bevezetés után a fő fejezeteket ismertettem. Az első kiemelt fejezetben a fejlesztési elvekről, programokról, pályázatokról írtam. Többek között ismertettem a fenntartható fejlődés fogalmát, majd az Unió támogatási rendszeréről és a Nemzeti Fejlesztési Tervekről is beszámoltam. Mivel ez a projekt a Környezet és Energia Operatív Program keretében valósult meg, ezért a továbbiakban az operatív program fogalmát, valamint a KEOP-ot fejtettem ki bővebben. A projekt szükségességét pedig egy SWOT elemzéssel mutattam be. Ismertettem, hogy a pályázatnak milyen megvalósulási feltétele volt, illetve hogy a vasaljai térség mely települései szerepeltek a pályázatban, és azokon a településeken mely épületeket újították fel. A pályázat költségvetését, és a támogatási összeg felhasználását táblázatokon és diagrammon ábrázoltam. Írtam a pályázat könyveléséről, illetve bemutattam a pályázat szempontjából két releváns kockázatot is. A következő fejezetben a pályázat egyéb kötelezettségeit mutattam be. Ezután pedig kifejtettem a pályázat eredményességét is. Végül pedig összegeztem a dolgozatban leírtakat.