Az aranybányászattól a virtuális bányászatig - Körmendi Szilárd
A mai fizetőeszközök létrejöttét számos folyamat elősegítette. Az egyik legmeghatározóbb az országokon és kontinenseken túlnyúló kereskedelem, hiszen biztosítani kellett az átválthatóságot, az értékállóságot és az időtállóságot a fizetőeszközök tekintetében. Így hívta életre a gyakorlat a bankjegyeket és a pénzérméket, később pedig a virtuális pénzeket. Az informatikusok folyamatosan újabb technológiák kidolgozásán vannak és az életképes ötleteket beültetik a mindennapi élet eszköztárába. Magyarország lakosságának a nyitottsága a nemzetiközi gyakorlatban, ezen kérdés függvényében a középmezőnybe sorolható. A kutatásomból is kiderült, hogy az emberek nem maradéktalanul nyitottak ezekre az új ötletekre, főleg a fiatalabb és idősebb korosztályok körében. A legújabb generációnál ennek elsősorban anyagi vonzata van. A kérdőíves felmérés rávilágított arra, hogy készpénzzel a kitöltők döntő többsége szokott fizetni a mindennapi vásárlások alkalmával, azonban ha csak egy opciót választhatnának, akkor viszont a bankkártya kerül előtérbe. Annak a valószínűsége, hogy a készpénz belátható időn belül eltűnik, nagyon kevés. A készpénz még mindig a legnépszerűbb fizetési mód a világ országainak többségében. Hosszú távon azonban, az elektronikus fizetési formák nyerhetik a háborút a készpénzzel szemben. Nem egyszerű állást foglalni azügyben, hogy a társadalomra nézve milyen lenne az élet nélküle. Mint mindennek, ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Felmerül annak a lehetősége, hogy a készpénzzel való visszaélések megszűnésével visszaesne a bűncselekmények száma. A hálapénz és a borravaló is eltűnhetne. Az készpénz ajándékozása ballagásra, esküvőre és bármilyen más eseményre megszűnne. Nehéz elképzelni, hogy ezt a sok kérdéses helyzetet, hogy tudnák megoldani a mai modern világ újítói. Mindenesetre a nemzetközi gyakorlatból rálátást nyerhetünk a mi országunk jövőjére is, és ha a múltból akarunk következtetéseket levonni egy biztos, a folyamatos innováció.