A Creaton South-East Europe Kft. 2015. évi átalakulása, az integráció hatása a vállalkozás vagyoni, pénzügyi helyzetére - Kiss Péter
Szakdolgozatomban, Magyarország egyik vezető tetőcserépgyártó vállalatánál, a Creaton South-East Europe Kft. 2015. évben végbenő átszervezési és integrációs folyamatot vizsgáltam, valamint ennek hatását a vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetére. Az első fejezetben bemutattam a vállalkozás történeti múltját és tulajdonosi szerkezetét. Ezek mellett elvégeztem a vállalkozás környezetének elemzését, amely során áttekintettem a hazai tetőcserépgyártás történetét, megnéztem a vizsgált időszakban az iparági versenytársak értékesítését és összehasonlítottam a Creaton South-East Europe Kft. értékesítésével, majd STEEPLE elemzést végeztem. Ezek alapján elég pontos képet kaptam a vállalkozás környezetéről és a vállalkozás helyzetéről, valamint az átszervezés ezekre gyakorolt hatásairól. A Creaton egyik legjelentősebb szereplője a haza tetőcserépgyártás 21. századi történetének. A hazai tetőcserép-piacot manapság négy nagy gyártó uralja, a Creaton mellett a Bramac, a Tondach és a Terrán cserepei a meghatározóak. A négy nagy szereplő bármelyike önállóan is ki tudná elégíteni a magyar keresletet. Viszont ebben a piaci helyzetben rendkívül jó helyett foglalt el a Creaton, hiszen 2014-ben a Creaton értékesítette a legtöbbet a hazai piacon. 2015-ben azonban vállalat csoporton belüli átszervezés történt. Az átszervezés okai elsősorban stagnáló piaci eredmények voltak a kelet-európai régióban, valamint a gazdaságosság javítása és a lenti gyár eredményessége a régióban. Vizsgálatom kivetkező tárgya a vevők és azok forgalmának alakulása volt. A változás itt is jelentős. Az értékesítési folyamatok átvétele következtében ugrásszerűen nőtt a külföldi vevők száma és forgalmuk, míg a belföldi kis mértékben csökkent. A következő fejezetben megvizsgáltam milyen hatást gyakorolt az integráció a vállalkozás vagyoni helyzetére. Mivel a vállalat tetőcserépgyártással foglalkozik, ezért a tárgyi eszköz igénye magas. A vizsgált időszakban az eszközök legnagyobb része tárgyi eszközök, de ezek értéke és aránya is csökkent évről évre. A forgóeszközök értéke és aránya az eszközök között viszont 2015-ben nagymértékben növekedett. Ez a vevő követelések jelentős növekedésének köszönhető, ami szoros kapcsolatban áll az átszervezéssel. A pénzügyi helyzet elemzésekor az adósságállomány elemzése nem volt lehetséges, hiszen a vállalat a vizsgált időszakban nem rendelkezett hosszú lejáratú kötelezettségekkel. A likviditási mutatók eredménye alapján elmondható, hogy a vállalat likvidnek tekinthető. A likviditási mutató 2015-re csökkent, viszont 2016-ra nőtt, míg a likviditási gyorsráta és a pénzeszköz likviditás minden évben növekedett. A pénzeszköz likviditás 2015-ben jelentősen nőtt, ennek oka a pénzeszközök nagymértékű növekedése. A jövedelmi helyzetet tekintve 2014-ben volt a legmagasabb a legtöbb mutató. A 2015-ös év általában csökkenést hozott a jövedelmezőségi mutatókban. Ennek oka, hogy bár az értékesítés és ezáltal az üzemi üzleti tevékenység eredménye és nőtt a vizsgált időszakban, viszont az adózás előtti és adózott eredményt csökkent. Ennek oka, hogy jelentős mértékben nőttek a pénzügyi műveletek ráfordításai, amik meghaladták az üzemi üzleti tevékenység növekedésének az ütemét. A hatékonysági mutató növekvő tendenciát mutatnak a vizsgált időszakban. A bruttó termelési érték, az anyagmentes termelési érték és a nettó termelési érték is évről évre növekedett. A parciális hatékonysági mutatók is hasonló tendenciát mutatnak. A termelési költségszint csökkent, ami pozitív. Az utolsó fejezetben a vállalkozás eredményét vizsgáltam. Az átszervezés hatására jelentősen növekedett az export értékesítés árbevétele, aminek hatására nőtt az üzemi üzleti tevékenység eredménye is, viszont az adózás előtti és adózott eredmény évről évre csökkent. Ennek oka, hogy a pénzügyi műveletek ráfordításának növekedése jóval meghaladta az értékesítési növekedésből származó eredmény többletet. Összességében az állapítható meg, hogy a 2015-ös átszervezés visszaesést eredményezett a vizsgált mutatószámokban többségében és a vállalat eredményében is. 2016 kis mértékben, de szintén visszaesés könyvelhető el az előző évhez képest. Az eredmények értékelésekor fontos figyelembe venni, hogy a Creaton South-East Europe Kft. ilyen irányú átszervezése egy hosszú távú stratégiai döntés, amire ilyen kevés idő elteltével nehéz értékelni. Ami megállapítható, hogy rövidtávon csekély mértékben de negatív eredményeket okozott az átszervezés.