Európai uniós fejlesztések hatása Lentiben a 2014-2020-as költségvetési ciklusban - Tótiván Szófia Anna
Mivel érdeklődöm a pályázati terület iránt, ezért ebben a témában készítettem el a szakdolgozatomat is, illetve ehhez még adott volt a lakóhelyem Lenti sokszínű településfejlesztési tevékenysége is. A szakdolgozatomban szerettem volna bebizonyítani, hogy egy 8 ezer fős kisváros is fejlődőképes és innovatív. A szakdolgozat összeállítását segítették a témához kapcsolódó szakirodalmak, hivatalos internetes források, valamint a Lenti Város Önkormányzatának pályázatokkal, projektekkel, településfejlesztési terveivel kapcsolatos dokumentumai. Az Európai Unióhoz való csatlakozás kiváló lehetőség Magyarország gazdasági szereplői számára, így a helyi önkormányzatoknak is, hogy kiegészítsék saját forrásaikat. A szakdolgozatom az EU támogatáspolitikájának, illetve a Széchenyi 2020 leírása után, Lenti város településfejlesztési programjait fejti ki. Ebben a részben vázoltam a fejlesztési irányokat, prioritásokat, tematikus célokat, illetve említésre kerültek a 2008-2015 között megvalósuló EU-s fejlesztések, jelenleg futó projektek és jövőben tervezett beruházások. Összességében elmondható, hogy a városvezetés stratégiája jól megtervezett, célkitűzései relevánsak, illeszkednek az EU fejlesztéspolitikájához. Az Önkormányzat célja a lakosság igényeit szem előtt tartva egy élhető, minőségi környezet biztosítása. A fő hangsúly a közintézmények korszerűsítésére, az infrastruktúra fejlesztésére, a városkép szépítésére és a turizmus népszerűsítésére helyeződik. A projektmenedzsment, – melyet Lenti Város Önkormányzatának Pénzügyi Osztálya jelent – is jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a pályázatok területén. Ezután vázoltam az általános pályázási folyamatot és a projekt megvalósulásának lépéseit. Majd a 2014-2020-as költségvetési időszakhoz tartozó 4 fontosabb fejlesztést emeltem ki. Ezek közül 3 a közintézmények energetikai felújítására, egy pedig a turizmus fejlesztésére irányult. Leírtam főbb jellemzőjüket, megvalósításuk menetét, a projektek céljait és eredményeit. A dolgozat saját primer kutatásommal zárul, melynek eszköze egy elektronikus úton, anonim módon kitölthető kérdőív volt. Célom a lakosság véleményének felmérése az általam megjelöl, korábban kiemelt projektekről, illetve Lenti településfejlesztési tevékenységéről, tapasztalatairól, észrevételeiről, valamint jövőbeni fejlesztési javaslatairól. Célcsoportomat a lenti és Lenti környéki 18-65 év közötti lakosság képezte. A kutatásban összesen 150 fő vett részt. A kérdőív összegzése, elemzése és kiértékelése után az eredményekből sokféle konzekvenciát levontam. A jövőbeni fejlesztések területén érkeztek érdekes és elgondolkodtató igények, javaslatok, melyeket érdemes lenne megfogadnia a városvezetésnek.