Termék-szolgáltatás fuzionálás - Paál Gabriella
Amióta a korabeli ember képes volt a saját szükségleteinél többet termelni, azóta beszélhetünk a kereskedelem meglétéről. Cserekereskedelemmel kezdődött az áruk vándorlása, ma már szellemi terméket is lehet venni, akár megfoghatatlan fizetőeszközért. A lényeg azonban, hogy haszonszerzés céljából kereskedünk, nem változott. Dolgozatomban megállapítást nyert, hogy mind az Európpai Unió, mind Magyarország GDP alakulásához nagy mértékben hozzájárul a kereskedelmi forgalom. Ezen belül a disztribúciós lánc kiskereskelmi egységei játszottak jelentős szerepet a vizsgálatomban, azon belül az élelmiszer kereskedelem. Méretükben, választékukban és működési mechanizmusukban eltérő áruházak vannak jelen a gazdaság keringésében, ezekből a formákból az elmúlt 4 évben a diszkont jellegűek dinamikus fejlődése megfigyelhető. Berendezkedésük remekül reagál a változóban lévő vevőértékekre, akik érzékenyek az ár-érték arányra (saját márkás termékek), az üzlet elhelyezkedésére (központi), a vásárlás hatékonyságára (kis választék). Ezzel a projekttel a vevői élményre tudnának még reagálni, amely meghatározó szerepet tölt be a marketing területén. Az ötlet egy kiegészítő szolgáltatás az eddigi termékkínálat mellé. Egy franchise rendszerű Diszkont Bisztró vendéglátó egység létrehozása. Az ötlet bármelyik piacvezető diszkontáruház számára versenyelőnyt biztosítana és növelné így sem csekély fogyasztói bázisát, így nem jelöltem ki pontosan a franchise gazdát. Ennek következtében nem került kidolgozásra pénzügyi terv, viszont a tevékenységek Gantt-diagramos tervezetével lehet következtetni a költségek alakulására. A bisztró a diszkont jellegéből adódóan önkiszolgáló jellegű lenne, így a költségek a működés során is alacsonyan tarthatók lennének, ráadásul a saját márkás termékek felhasználása révén nem kell számolni az alapanyagoknál további rárakódó költségekkel. A kialakítás természetesen a franchise szabályzatban fektetett követelményeknek megfelelően a Zalaegerszegen megvalósuló mintájára történne, az arculati színekkel és a gondos tervezést követő belsőépítészeti megoldásokkal. Hogy ötletemet megalapozzam végeztem környezetelemzési módszerekkel vizsgálatot, amelynek eredményeképpen arra jutottam, hogy jelenleg nincs még egy ilyen filozófiával rendelkező vendéglátóegység. A bisztró meleg ételekkel fogadná váráslóit, amelyeket a saját termékeiből állítana össze, további népszerűsítésük céljából. Statisztikai adatok alapján meg tudtam becsülni a potenciális célcsoportot, de további piackutatást lenne érdemes indítani a megvalósítás előtt, ugyanis nem áll rendelkezésre elegendő nyilvános információ Zalaegerszegen. Porter öttényezős modelljét alkalmazva felderítettem a közvetlen környezeti tényezőket, majd egy kockázatelemzéssel kitértem a tágabb értelemben vett hatásokra is. A potenciális franchise gazdák meglévő marketing eszköztárai jól kidolgozottak és bőségesek, amiből arra következtettem, hogy csekély kiegészítéssel alkalmasak lennének a bisztró promotálására is. A 7 P modell segítségével a különböző piaci helyzetekre tud reagálni a vállalat. A hierarchikus szervezeti struktúrát, amelyet a bisztró követne, vázlatosan szemléltetem, végül a várható többdimenziós hatások kifejtésével zárom munkámat. Ez az tervezet alkalmas lehet egy -a dolgozatban megnevezett- diszkontáruház fejlesztésének az elindításához. A szervezet a saját projekttervező csapata segítségével pontos képet tud adni az ötlet jövedelmezőségéről, megtérüléséről és ennek tükrében dönt a javaslatról.