A munkavállalói ösztönzés rendszerének bemutatása - Frankovics Viktória
A záródolgozatom tárgyaként a munkavállalók motiválását, ösztönzését választottam. Véleményem szerint egy vállalkozás megfelelő működésének és fejlődésének alapfeltétele, hogy a munkavállalók teljesítménye megfelelő legyen. Az érdekeltség fenntartásának, teljesítmény növelésének egy remek és legalapvetőbb eszköze a jutalmazás és megbecsülés. Ha a munkavállaló érzi, hogy munkája fontos, és ezt anyagilag és erkölcsileg is honorálják, ő is pozitívan viszonyul munkáltatójához és jó teljesítményével hálálja azt. Témaválasztásom célja, hogy bemutassam az munkavállalók ösztönzésének módszereit és lehetőségeit, illetve hogy rávilágítsak ennek fontosságára és eredményeire. A dolgozatom első része elméleti jellegű, szakirodalmon alapul. Az elméleti részben elsőként a bérgazdálkodást, bérezést, az anyagi ösztönzőket fejtettem ki, majd ezt követően rátértem a cafeteria rendszerre. Ezen belül részletesen bemutattam a kedvező adózású juttatásokat, mely mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára előnyökkel jár. Ezen kedvező adózású juttatások közül a legkedvezőbbnek az adómentes juttatások minősülnek, mely érvényesítésénél nem terheli adófizetési kötelezettség a juttatót.Az adómentes juttatásokon kívül kedvezőnek számít még a béren kívüli juttatások is, mely 34,22%-os adóteherrel jár. A béren kívüli juttatásokat szívesen választják a munkaadók választható cafeteria elemként, annak anyagi hasznossága miatt. Végül pedig az egyes meghatározott juttatások fajtáit részleteztem, mely 40,71% -os kifizetői közteher mellett adható. A második részben, pedig az elméletre alapozva bemutatom a Job & Career Kft ösztönzési,- és cafeteria rendszerét valamint cafeteria szabályzatát. Ezt követően pedig személyes kutatásomat elemzem ki. Kutatásom célja, hogy bemutassam a Job & Career Kft dolgozói milyen arányban, milyen szempontok alapján veszik igénybe a béren kívüli juttatásokat, továbbá felmérem az ösztönző eszközök hatását az érdekeltségre. Kutatásom teljesítéséhez egy kvantitatív kutatási módszert választottam, a kérdőíves interjút. A kérdőívem célcsoportja a Job & Career Kft dolgozói. Primer kutatásom során az előre felállított hipotéziseimet fogom igazolni vagy cáfolni a dolgozók alakította eredmények alapján. Hipotéziseim: 1.Hipotézis: Életkor szerint besorolható, hogy a munkavállaló, mivel ösztönözhető 2.Hipotézis: A dolgozók anyagi és nem anyagi motivációban egyaránt megfelelő mértékben részesülnek 3.Hipotézis: Az eltérő jövedelmi helyzetben lévő dolgozók, különböző cafeteria elemeket preferálnak 4.Hipotézis: A kialakított cafeteria rendszerrel meg vannak elégedve a munkavállalók.