Generációváltás a családi vállalkozásokban - Bános Bettina
Szakdolgozatomat a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány SUCCEED nevű projektjéről írtam, mely a generációkon átívelő családi vállalkozások fenntartható fejlődésének javítása érdekében jött létre. A dolgozatom elején részleteztem az Alapítvány megalakulását, céljait, stratégiáját, valamint tevékenységeit és programjait. A ZMVA egy országos hálózat tagjaként működik, de szervezetileg és pénzügyileg önálló, közhasznú nonprofit szervezet. Az alapítvány legfontosabb célja Zala megye gazdasági fejlődésének elősegítése, a mikro-, a kis- és a középméretű vállalkozások (KKV-k) kialakulásának, életben maradásának és növekedésének támogatása. Ebből kiindulva a harmadik fejezetben bemutattam a mikro, kis- és középvállalkozások helyzetét Magyarországon és az Európai Unióban egészen az 1989-es rendszerváltás éveitől napjainkig. Az elmúlt évtizedekben Magyarországon ugyanúgy, mint az Európai Unióban ezen vállalkozások szerepe fokozatosan nőtt. A KKV-k jelentik az európai gazdaság motorját. A munkahelyteremtés lényeges forrását képezik, vállalkozó szellemet és innovációt teremtenek az Európai Unióban, emiatt döntő fontosságú versenyképességük erősítése a foglalkoztatás szempontjából. A mikro, kis- és középvállalkozások közül sok családi kézben van. Fontosnak tartottam a projekt bemutatása előtt tisztázni a családi vállalkozások fogalmát és az utódlás elméleti folyamatát. Ezek mellett felvázoltam, hogy milyen problémákkal kell megküzdeniük a vállalkozóknak, valamint hogy mik lehetnek a sikeres átadás kritériumai. Magyarországon a rendszerváltás után sok családi vállalkozás alakult, hol vállalkozói kedvből, hol kényszerből. Ezen cégek alapítói most értek el arra a pontra, hogy hamarosan elérik a nyugdíjas kort, vagy már el is érték. Dolgozatom megírásánál egyik fő célom az volt, hogy egy olyan témával foglalkozzam, ami napjaikban eléggé meghatározó és érdekes. Ezért esett a választásom a SUCCEED projektre. Ötödik fejezetemben bemutattam a projekt fő céljait, melyek többek közözött a családi vállalkozások megerősítése, a tulajdonos vagy ezetőváltás gördülékennyé tétele, a vállalkozások felkészítése az átadásra, maguk az utódok felkészítése az átvételre, valamint biztosítani a vállalkozás fenntartható működését. A program során az osztrákmagyar határ menti családi vállalkozások átadhatják és gazdagíthatják a vállalkozásátadásban szerzett tapasztalataikat, valamint egymás üzleti környezetével is megismerkedhetnek. Összesen 6 képzési modul kerül megrendezésre, melyből kettő már sikeresen lezajlott. Minden modul két-két napos. Az első napon mindig a tananyagok elsajátítása a cél, míg a második napon egy-egy esettanulmány kerül kidolgozásra. Ezen modulok tartalmi anyagát is részleteztem szakdolgozatomban. A SUCCEED projekt keretében kérdőíves kutatás segítségével felmérést készítettünk a családi vállalkozásokkal kapcsolatosan, mellyel kiszűrtük az adott feltételeknek megfelelő vállalkozásokat. Emellett az első Zalaegerszegen tartott modulon részt vevők közül, 15 vállalkozó értékelte a rendezvényt egy véleményező lap segítségével. Ezen két kutatás eredményeit elemeztem szakdolgozatomban. Kutatásom során kíváncsi voltam a vállalkozást átadó és átvevő szemszögére a generációváltással, valamint a projekttel kapcsolatosan. Ehhez két mélyinterjút készítettem, melyeket értékeltem. Levontam a következtetést miszerint az eddigi két modul minden téren hasznosnak bizonyult. A projekt segítségével új utak nyíltak meg a vállalkozók számára, ami megkönnyíti a generációváltás hosszú és nehéz folyamatát. Úgy gondolom, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány SUCCEED nevű projektje egy sikeres képzés, melynek következtében a generációváltás eredményesebben fog lezajlani, így a családi vállalkozások fennmaradhatnak és megerősödhetnek.