Az Atlanta Electro Systems Hungary Kft. forgóeszköz gazdálkodásának elemzése, eredményességének megítélése a vállalat tevékenységében - Ilyés Krisztina Szidónia
Az Atlanta Electro Systems Hungary Kft. forgóeszköz gazdálkodásának elemzése és eredményességének megítélése a vállalat gazdálkodásában Dolgozatomban az Atlanta Electro Systems Hungary Kft. forgóeszköz gazdálkodásának elemzését és a vállalat eredményességére gyakorolt hatását szemléltem. Szakdolgozatom fő célja, hogy bemutassam milyen jelentős hatással bír a forgótőke menedzsment a vállalat pénzügyi helyzetére, és ezen pénzügyi döntések miként hatnak, a vállalat likviditására és eredményességére. E témában meglehetősen fontosnak tartom a forgóeszköz gazdálkodás elméleti hátterének részletes megismerését, így a bevezető gondolatok után egy elméleti áttekintő keretében szemléltettem a forgóeszközök, és a forgóeszköz gazdálkodás legfőbb jellemzőit és jelentőségét a gazdaságba. Ezen elméleti ismertető után a dolgozatom gyakorlati része következik. Az Atlanta Electro Systems Hungary Kft. bemutatása, gazdasági helyzetének ismertetése során megállapítottam, hogy a vállalat folyamatosan bővülő termékkínálata következtében, az árbevétele is érvről évre folyamatosan emelkedett. Ezt követően a vállalat vagyoni helyzetének átfogó elemzése során arra a megállapításra jutottam, hogy a vállalat mérlegfőösszege a vizsgált három évben hullámzó tendenciát mutatat. A forgóeszközök aránya mindhárom évben meghatározó nagyságrendű, arányuk a mérlegfőösszeg változásához hasonlóan alakult. Ahhoz, hogy megfelelően átláthassam a vállalat forgóeszköz gazdálkodását, az esetleges problémák forrását, fontosnak tartottam a készletek, vevő követelések és a szállító állomány részletesebb elemzését, mely során kiemelten a forgási mutatókat vizsgáltam. Összességében megállapítható, hogy a vállalat forgási sebesség mutatói kifejezetten kedvezőtlenek, melyek nagy mértékben kihatnak a vállalat likviditási problémáira. Az eladósodottsági mutató számítása eredményeképpen megállapítottam, hogy a vállalat szinte teljes egészében külső forrásokkal finanszírozza az eszközeit. Majd ezt követően, a vállalat rövid távú likviditásának elemzésével folytattam dolgozatomat, mely során a vállalat nettó forgótőkéjét, likviditási rátáját, és likviditási gyorsrátáját elemeztem. Az mutatók értékelése során megállapítottam, hogy a vállalat a vizsgált három évben fizetőképtelen volt. A vállalat eredményességének alakulását a Kft. jövedelmezőségének átfogó elemzésével szemléltettem. Az árbevétel arányos jövedelmezőségi mutatók segítségével meghatároztam, hogy a vállalkozás bevételének hány százaléka maradt meg a Kft-nél, mint eredmény. A tőke-arányos jövedelmezőség elemzésénél az egységnyi saját tőkére jutó üzemi eredményt számítottam ki, mely kifejezetten kedvezőtlenül alakult a Kft gazdálkodásában. A vállalat forgóeszköz gazdálkodásának hatása a vállalat működésére, legmegfelelőbben az eszközarányos jövedelmezőségi mutatók segítségével értékelhető, ezért elemzéseim során kiemelt figyelmet fordítottam ezen mutatók alakulására. A vállalat ezen mutató érték számítása alapján is csökkenő tendenciát mutat, mely kedvezőtlen képet mutat a vállalat gazdálkodásáról, hiszen minél magasabb a mutató értéke, annál nagyobb hozamot ért el a társaság az eszközeinek működtetésével. Végezetül dolgozatomat, az elemzések során megállapított következtetések levonásával és javaslattételek összegzésével zártam.