A Maylla Bőrdíszműgyártó Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének értékelése a beszámolók alapján - Nagy Szabina
Dolgozatom középpontjába a vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzet vizsgálatát helyeztem, amelyhez főiskolai tanulmányaim és a felhasznált irodalmak nyújtottak segítséget. Aktualitása véleményem szerint nem szorul magyarázatra, hiszen a termelő-kereskedelmi vállalkozások számára elengedhetetlen a vagyoni, jövedelmi pénzügyi helyzet ismerete ahhoz, hogy sikeresen és eredményesen gazdálkodjon, valamint a vezetőség tájékozódni tudjon a korábbi döntéseinek hatásairól, következményeiről. A 2008-ban jelentkező gazdasági válság minden Magyarországon működő vállalkozást megviselt. Voltak olyan vállalatok, amelyek tevékenységének megszűnése mellett döntöttek, hiszen nem volt elegendő tőke a működés fenntartásához, de akadtak olyanok, amelyek a nehézségek ellenére is folytatták működésüket. A Marylla Bőrdíszműgyártó és Kereskedelmi Kft. az utóbbi csoportba tartozik. Gyakorlatom alatt lehetőségem adódott a vállalkozás területein végzett munkálatok megismerésére, amely nagyban hozzájárult a diplomamunkám sikeres elkészítéséhez. Öt év vizsgálatát választottam mutatók és viszonyszámok segítségével, mert úgy gondolom ennyi idő alatt látható a vállalkozás tényleges fejlődési iránya, valamint így látható, hogy hogyan befolyásolta a vállalkozás működését a válság és hogyan sikerült azt leküzdenie a Marylla Kft.-nek. A vagyoni helyzet alakulását a megrendelések változása befolyásolta. A válság nem csak hazánkat érintette, így a külföldi ügyfelek is visszamondták, illetve csökkentették megrendeléseiket, hogy működésüket fenn tudják tartani. Az évek alatt sikerült újra megrendelőket szerezni, sőt új megbízót is talált a vállalkozás. Azóta folyamatosan kedvezően alakul a vagyoni helyzet, hiszen saját tőkéje gyakorol jelentős befolyásolási szerepet a források összetételében. A pénzügyi helyzet elemzésével az a célom, hogy vázoljam a vállalkozás adósság, valamint likviditási helyzetét. Megnyugtató képet kaptam a mutatók segítségével, hiszen az adósságállomány 2012-re csaknem teljesen eltűnt. A likviditási mutatók és a likviditási mérleg megmutatta, hogy a Kft. nem küzd likviditási problémákkal. A jövedelmezőségi mutatók kedvezőtlen értékeket mutattak 2008-2009-ben, ahol is kevés megrendelő hatására az értékesítés nettó árbevétele visszaesett. Így az adózás előtti eredmény sem volt túl kedvező, de a továbbiakban a bevételek nagyobb ütemben nőttek, mint a ráfordítások így pozitív irányba haladt. Egy termelő vállalkozásnál, úgy gondolom elengedhetetlen a hatékonyság vizsgálata, hiszen tisztába kell lennünk, hogy az elvárásoknak sikerült-e eleget tennie a vállalkozásnak, erőforrásait milyen mértékben használja ki és ezzel lehetőség nyílik az esetleges hiányosságok feltárására és javítására. A Marylla Kft. hatékonysága kedvezőnek mondható, de ennek ellenére lehetne még mit javítani, hiszen nincs vagy nagyon ritka az olyan vállalkozás, amely minden erőforrását teljes mértékben ki tudja használni. Mindent összevetve elmondhatom, hogy a Marylla Bőrdíszműgyártó és Kereskedelmi Kft. vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének vizsgálata során pozitív következtetéseket vontam le, ami annak köszönhető, hogy a vállalkozás a korábbi nehézségek ellenére is tartani tudja azt a szintet, amely egy jól gazdálkodó társaságra jellemző. A jövőre vonatkozó pénzügyi tervei további javulást vetítenek előre, így a 2014-es év sem rejt pénzügyi nehézségeket.