Nyugat-Dunántúli Régió pályázati aktivitása a turisztika tükrében 2007-2014 - Fitos Renáta
Szakdolgozatom témájának választása a turisztikán belül a hotelekre illetve a szállodákra esett, azt gondolom, hogy a turizmus napjaink egyik legjobban fejlődő ágazata, hiszen a korábbi évekhez képest napjainkban óriási és folyamatos fejlődést mutat. Kutatásom tárgya a Hotelek illetve Szállodák helyzete és fejlesztési lehetőségei a Nyugat- Dunántúli régióban, azaz Zala, Vas és Győr- Moson Sopron megyében. Dolgozatom első felében az Európai Unió és Magyarország kapcsolatát mutatom be. Kutatásom középpontjában azt a támogatási programot állítottam, mely regionális szinten is a különbségek mérséklésének, valamint a turizmus helyzetének javulása érdekében jött létre. A program működésének megértéséhez fontosnak tartom ismertetni a támogatási források, úgymint a Strukturális Alapok, Kohéziós Alapok felépítését, és azt, hogy miként veszünk részt a források lehívásában. A regionális különbségek csökkentéséhez vezető út a regionális politikán át vezet. Fontos tisztába lenni a regionális politika alapelveivel is, amelyekre az Európai Unió is építi a stratégiáit. Dolgozatom folytatásaként a turizmust állítottam a középpontban. A hazai turizmus, azon belül főként a Nyugat- Dunántúli régió jelenlegi helyzetéről írtam, ahol a szolgáltatások terén hiányosságokra és kiaknázatlan területekre találtam, ezek fejlesztési lehetőségeit fejtettem ki. Ennek érdekében a Nyugat- Dunántúli régió turizmusának SWOT – analízisét készítettem el, mely összegzi a régió elmaradottságait és lehetőségeit egyaránt. Az ötödik részben kitértem a turisztikai pályázatokra hazánkban. A hazai turizmus fejlesztési lehetőségeinek bemutatása érdekében a már lezárult Gyógyító Magyarország Egészségipari program keretében beadott pályázatokat hoztam fel példaként. Ezek közül néhányat érdemesnek tartottam kiemelni, főként a nagyobb támogatási összeggel kiírt pályázatokat, valamint azokat, amelyek segítik a hazai turizmus elmaradottságának fejlesztését. Mivel pályázatról beszélünk, ennek felépítését is levezettem a dolgozatomban. Természetesen minden egyes pályázat más és más, de általánosságban van egy meghatározott menete, ezt szerettem volna megismertetni. Ha már pályázat és turisztika, dolgozatomban kiemeltem azokat az általánosságokat, amelyek alapján pályázhat egy adott szálloda vagy hotel. Annak érdekében, hogy teljes képet kapjak a témámról és lássam miként valósul meg egy ilyen projekt pályázati kiírás alapján, egy már megvalósult pályázatot tanulmányoztam. Kutatói munkámat a Zala megye turisztikai pályázatainak aktivitása tette ki. Kutatásomat mélyinterjú formájában valósítottam meg, ahol elsőként egy iparági szakértőt, a Sala Gazdaság- és Vidékfejlesztő Innovációs Zrt. stratégiai igazgatóját Horváth Mártát kérdeztem meg, melynek során betekintést kaphattam a turisztika fejlesztésének lehetőségeiről, arról, hogy egyáltalán mennyire helyezik előtérbe a turisztikát, országos szintű összehasonlításokról, a szolgáltatásokról és a jövőbeni pályázati lehetőségekről. Második interjúmat, hogy ezzel is bizonyítsam a lehetőség adottságát és azok megvalósulását, egy már megvalósult projekt tükrében, a zalaegerszegi Hotel Arany Bárány ügyvezető igazgatójával készítettem. Varga Csaba őszintén vallott arról, hogy miként valósult meg ez a projekt egészen a pályázat megírásától a megvalósulásig, hogy mennyiben befolyásolta a fejlesztés a Hotel mindennapjait és ezzel együtt a város életét. Szakdolgozatom utolsó lépéseként összegzem a munkám során megszerzett információkat a Nyugat-dunántúli régió turisztikai helyzetéről és ajánlásokat, javaslatokat teszek a régió problémáinak megfejtéseire. Véleményem szerint a dolgozatomban felhasznált adatokat elemezve olyan következtetésekre juthatunk, melyek segítséget nyújthat a szakág fejlesztéséhez, valamint azon fejlesztésre várók számára, akik még nem találták meg a lehetőségeiket erre.