A helyi adók szerepe Kapuvár város önkormányzatában - Hegedüs Gergely
Az 1990-es rendszerváltást követően a tanácsi rendszert felváltotta az önkormányzati rendszer. A helyi önkormányzatok saját vagyonnal rendelkeznek, vagyonukkal szabadon gazdálkodnak. A legfőbb cél a közügyi feladatok ellátása a lakosság érdekeinek figyelembevételével. Törvény írja elő az önkormányzatok számára a kötelezően ellátandó feladatokat. Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat el tudják látni az önkormányzatok biztosítani, kell a bevételi forrásokat is, ezért megalkották a helyi adó törvényt, mely alapján az önkormányzatok vagyoni típusú, kommunális jellegű adókat, valamint helyi iparűzési adót vezethet be. Az önkormányzatok teljesítőképessége nem egyforma. Befolyásoló tényező a munkanélküliek aránya a településen, mert egy háztartás is úgy működik, mint egy gazdasági társaság, ha nincs bevétel, akkor fizetésképtelen, így jövedelem nélkül miből is fizetne adót. A gazdasági társaságok az érintő adók, mint a vállalkozók kommunális adója, a helyi iparűzési adó azokon a településeken érvényesíthető, ahol a gazdaság valamely formája megtalálható. Idegenforgalmi adó esetén a beszedett adó minden forintja után az 1,5 Ft támogatást ad. Természeti adottságok, történelmi emlékhelyek vonzzák a turistákat, ezeken a településeken a szálláshelyet biztosítani tudó vendéglátó egységek. Kapuvár fő célkitűzései között is szerepel az idegenforgalom fellendítése, a település mind szélesebb körben való népszerűsítése, mind belföldön, mind külföldön. A város törekvései nem csak az üdülni vágyóknak, hanem a gyógyulni vágyók számára is mind színvonalasabb szolgáltatások nyújtása. Mint ahogy az idegenforgalmi adó esetében is érzékelhető már az állami segítségnyújtás, úgy más területen is nyújt támogatásokat az önkormányzatok számára. A helyi adókhoz kapcsolódó támogatás az ÖNHIKI, mely lényegében az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatását szorgalmazza, abban az esetben, ha a település valamilyen oknál fogva, az előző évhez képest kevesebb adóbevétellel rendelkezik, mint az várható lett volna. Kapuvár esetében két gazdasági társaság megszűnése is erősen befolyásolta a város adóerő-képességét. Az állam további támogatásai a cél-, a címzett, a fejlesztési támogatás. Az ingatlanhoz köthető adóbevételek köre nagyon széles. Ide sorolható a telekadó, a magánszemélyek kommunális adója, valamint idegenforgalmi adó. A többféle adónem ugyanazon adótárgyra könnyen átfedéseket okozhat, a sokrétűség megnehezíti az önkormányzatok munkáját, nyilvántartását.. Kapuváron fokozatosan mindegyik helyi adó bevezetésre került. Vannak adók, melynek mértékénél a törvény adta felső határ került alkalmazásra és vannak adók mely csak a töredéke a megengedett mértéknek. Figyelemmel volt a képviselő-testület arra, hogy mely réteg teherbíró-képessége magasabb, és mely réteg az, amely kevesebb terhet bír el.