A Flextronics International Kft. készletgazdálkodásának vizsgálata különös tekintettel a leltározási tevékenységre - Iróczi Sándor
A készletgazdálkodás vizsgálatával egy multinacionális vállalat tevékenységeinek egyik fő területét mutattam be. A készletezési tevékenység hatékonysága a vállat sikerének meghatározó részét képzi, hiszen nagymértékben befolyásolja a készletekben lekötött tőke nagyságát, a vállalkozás pénzügyi helyzetét valamint jövedelmezőségét. Ezért minden gyártó vállalatnál kiemelt jelentőséggel bír a készletgazdálkodási tevékenység folyamatos figyelése, elemzése. . A készletmozgások összehangolása és koordinálása, igen összetett feladat, ami nagyfokú szakértelmet igényel. Megállapítható, hogy a Flextronics International Kft. magyarorszagi készleteinek csökkenése, a teremélési megrendelések visszaesését eredményezte. A készletállomány 2012. március 31-ei után 2013. március 31-re (...) 187 697 796 EUR-ról 81 229 555-ra valo 231%-os csökkenése, az anyagok esetében 116 801 768 EUR-ról 60 344 131 EUR-ra való csökkenése 193%os változást mutat. Ebből következik a készletek 16 500 679-ról 13 817 290-re való értékvesztése is. A saját termelésű készletek terén az adatok 70 036 296-ról 20 682 239-re való csökkenése is a 338%-os változást mutat. Az „A” gyáregység -ezzel szemben- sikeresen tudta portfóliókészletét bővíteni új vevői megrendelések és termékek bevezetése eredményeként. Jelentős vevői kört sikerült megnyeri a kis volumenű, de nagy hozzáadott értékű gyártási tevékenységhez. Ehhez járult hozzá a szűkebb kőrben végbement változás Magyarországon. A háztartási elektronikai gépek piacán is jelentős növekedés volt tapasztalható az utóbbi időben. A termelés növekedésének legnagyobb része az autóipari, beszállítói tevékenység kiterjesztése volt. A Solar napkollektor gyártásának bevezetése is jelentősen növelte a vállalat gyártási teljesítményét. Ezek a tényezők együttesen egyre nagyobb készletek tárolását tették lehetővé. A párhuzamos gyártás célja a termék végleges, „B” telephelyi áthelyezése.