A devizahitelezés hatása a magyarországi bankok eredményességére - Katafay Tamás Bence
A hitelek többféleképpen csoportosíthatók, többek között kamatozás, lejárat, ügyféltípus, fedezet típusa és devizanem szerint. Az államilag támogatott forinthiteleket felváltották a devizahitelek melyeknek azonban van kamat és árfolyamkockázata. A kezdetben alacsony kamatok miatt azonban folyamatosan nőtt ezek népszerűsége, majd a makro környezet negatív alakulása miatt, jelentős károkat okozott mind a hitelnyújtó bankok mind a hitelfelvevő adósok számára. A banki oldalon több ezer milliárd forintos veszteség illetve elmaradt haszon, az adós oldalon pedig növekvő nem teljesítők aránya. A mérlegből és eredményből számolt mutatják jól mutatják, hogy a forinthitelek jövedelmezőbbek voltak a bankok számára mint a devizahitelek. Ez a tény valamint a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése miatt újra vonzóvá váltak a forinthitelek. Ezen felül mind kormányzati mind banki részről folyamatosan zajlik a devizahitelek állományának leépítése, ill. az adósokat segítő, a bankokat jelentősen nem sújtó adósmentő-csomagok kidolgozása (pl. árfolyamgát, végtörlesztés) Bár ezen intézkedések okoztak veszteséget a bankrendszer számára, a hosszú távú gazdasági-pénzügyi stabilitás szempontjából fontos, hogy csökkenjen a nem vagy rosszul teljesítő hitelek aránya.