Szelektív hulladékgazdálkodás napjainkban a Zala-Depo Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. szemszögéből - Ádám Teodóra
Magyarországon évente mintegy 70-75 millió tonna hulladék keletkezik, melynek nagy része a közületektől származik, de nagy része, mintegy 4-5 millió tonna a lakosságtól gyűlik össze. Ennek az óriási mennyiségnek nagy része a lerakókba kerül. Ennek elkerülése érdekében az emberek többsége szelektíven gyűjti a hulladékok egy részét, mely nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös, hanem gazdasági szempontból is. Több érv szól a szelektív hulladékgyűjtés mellett. Egyrészt így csökkenthető a lerakókba került hulladék, ennek köszönhetően kevesebb depóniákat kellene építeni. Emellett a hulladék újrahasznosításakor, másodnyersanyag állítható elő így újabb nyereséget termelhetnek a gazdálkodó szervezetek. A Zala-Depo Kft. is erre törekszik. A társaság szükségesnek tartja a szelektív hulladékgyűjtést. Hazánkban a szelektív hulladékgyűjtés még kiforratlan állapotban van, ami miatt a szilárd hulladék 3-3,5%-a kerül csak hasznosításra. Magyarországon a lakosság mintegy felének van lehetősége arra, hogy szelektíven gyűjtse a hulladékot, bár a feltételek nem mindenhol adottak, mivel a szelektív hulladékgyűjtéshez elengedhetetlen infrastruktúra még kiépítésre szorul. A rendelkezésre álló eszközök egy része a szelektív hulladékgyűjtési rendszer szolgálatába állítható, de a rendszer zavartalan és életképes működéséhez új beruházásokra is szükség van. Ennek érdekében a Zala-Depo kft. az eltelt és az elkövetkező években mindent megtett és megtesz azért, hogy új eszközöket szerezzen be. Azonban csak a gyűjtés még nem elég. Megfelelő partnerek segítségével a szelektív hulladékot fel is kell dolgozni. Jelenleg külföldre kerül az előkezelt hulladék. Fontos a válogatott hulladék „tisztasága” is. Minél jobban szét van válogatva a hulladék annál könnyebb feldolgozni és így időt és pénzt lehet megtakarítani. Ehhez azonban az szükséges, hogy a lakosság pozitívan álljon a szelektív gyűjtéshez. Csak széles körű tájékoztatással, lakossági tudatformálással érhető el, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot. Jelenleg a Zala-Depo Kft. 239 db gyűjtőszigetet biztosít a város lakóinak ahol szelektíven gyűjthetik a hulladékot. A begyűjtött mennyiségek elemzése után elmondható, hogy a gyűjtőszigeteknél nagyobb hatékonysággal működik a helyben történő gyűjtési típus, melynek szélesebb körű bevezetése mindenképpen fontos feladat. Igénybe vehető a hulladékgyűjtő udvarokat is, ahol külön gyűjtik többek között a színes és a fehér üveget, a PET-palackokat, a fémdobozokat, a szárazelemeket, az elektronikus hulladékot. Működésük a nyugati minta alapján történik. A lakosság által behordott hulladék nyilvántartását és a szelekció szakszerűségét felügyelő személyzet biztosítja. A dolgozatomban olvasható tanulmányok és a szakirodalmak feldolgozása során áttanulmányoztam a települési szelektív hulladékgyűjtés napjainkat érintő problémáit, gazdasági és társadalmi vonzatát. Központi Statisztikai Hivatal kimutatásainak elemzése után kérdőíves kutatást végeztem a Zala-Depo Kft. által kínált szelektív hulladékgyűjtési rendszer működését és napjainkban használt módszerek hatékonyságáról. A begyűjtött mennyiségek elemzése után elmondható, hogy az itt kialakított rendszer hatékonyan és jól működik, de kiforratlansága miatt még számos területen lehet fejlődést elérni. A társaság folyamatosan törekszik a fejlesztésre mellyel megkönnyítheti a szelektív hulladékgyűjtést. A kérdőíves visszajelzés alapján a lakosság ezt látja és egyre több ember szeretné ezt a szolgáltatást igénybe venni. Megállapításaim szerint a megkezdett szelektív hulladékgyűjtési rendszerrel felzárkózhatunk az európai követelmények elvárásaihoz, és így környezetünk tisztaságához is nagy fokban hozzájárulhatunk.