Presentation of the annual audit procedure and financial duties of Atlantic Books Ltd through the introduction of the publishing industry - Baranyai Csilla
Szakdolgozatom témája az éves könyvvizsgálat és az ahhoz szükséges pénzügyi es könyvelési teendők végrehajtásának bemutatására irányul egy adott társaság példáján keresztül. Szakmai gyakorlatomat az Atlantic Books Ltd cégnél töltöttem, amely egy angliai telephelyű könyvkiadó. Könyvelő asszisztensi pozíciót betöltve a vállalat pénzügyi részlegén, lehetőségem adódott betekintést nyerni a könyvkiadás könyvelésének specialitásaiba. A 35 főt foglalkoztató cég alkalmazottanként lehetőségem nyílt arra is, hogy részleteiben is megismerkedjek a könyvkiadás folyamatával. Elemzésem és kutatásaim magában foglalják a könyvkiadás iparágának résztvevői és a társaság többi részlegének bemutatását, mert az osztályok szoros együttműködése szükséges a sikeres üzleti tevékenységhez és a folyamat bemutatása nélkül nem lenne teljesen egyértelmű a pénzügyi osztály könyvkiadással kapcsolatos könyvelői tevékenysége, amely néhol eltér más iparágak pénzügyi folyamataitól. Főiskolai munkám kivitelezéséhez megvizsgáltam a vállalkozás könyvelési módszereit; adattárolási és adatmegőrzési szokásait; a pénzügyi osztály munkafolyamatit és számítógépes könyvelőprogramjának alkalmazását; a külső könyvvizsgálat folyamatát; az éves audithoz szükséges könyvelési és pénzügyi adatokat és dokumentációkat; ezen túl, még a cég osztályainak kapcsolatát és munkaviszonyát. A rendelkezésre álló irodalom között szerepelnek pénzüggyel és könyvkiadással kapcsolatos könyvek és internetes források. A könyvkiadásnak és könyvnyomtatásnak hosszú történelme van. Az évek során sokat változott, fejlődött az alkalmazott technológia és változtak az felhasznált alapanyagok is. A mai rohanó világban azonban veszélyesen felgyorsult minden féle változás az üzleti világban. Minden vállalkozás veszélyben van, aki nem kepés tartani a modern, digitális fejlődés által diktált iramot. A pénzügyi és könyvelési folyamatok is felgyorsultak és megrövidültek mióta elterjedj a számítógépes könyvelő programok használata. A pénzügyi szakembereknek mindig is frissíteni kellett ismereteiket hogy tisztában legyenek a folyamatosan változó adószabályokkal és törvényekkel, hogy hatékonyabban működő pénzügyi irányítást biztosítsanak a vállalatnak, de ezek mellett a technológiai fejlődéssel is lépést kell tartaniuk, készen kell állniuk a legújabb pénzügyi és könyvelési rendszerek, programok, irányzatok megismerésére. Mivel a vállalkozás nem magyarországi székhelyű, ezert a bevezetést követően, a gyakorlati részben az angol adórendszert bemutatva, röviden összehasonlítom a magyar és a brit adórendszert. A szakdolgozat megszabott terjedelmének és a szakmai gyakorlat hosszának eredményeképpen nincs lehetőség részletes és teljeskörű elemzést végezni a témában, ezert a két ország adórendszerének különbségeit és hasonlóságait csak főbb pontokban vizsgáltam: kitérve a két ország központi adó hivatalának bemutatására, a cégeknek a törvény által előírt pénzügyi kötelezettségeire, a főbb adóformákra (Áfa, társasági adó) amelyek a kormány legnagyobb bevételeit képviselik. A harmadik rész kitér a könyvkiadási iparág jellegzetességeire napjainkban, nagy hangsúlyt fektetve a kis-,és közép méretű könyvkiadókat fenyegető gyakori kockázatok és a piaci versenytársak ismertetésére és a jelenlegi legnagyobb változásra a könyvkiadás piacán, a Penguin és Random House multinacionális cégek egyesülése során szerzett 25%-os nemzetközi piaci részesedésre és annak globális hatásaira a többi könyvkiadóra és az egész iparágra. A negyedik pont magát a céget, Atlantic Books Limitedet mutatja be, rávilágítva a vállalkozásra egyedien ható kihívásokra és kockázatokra. Mindezen kívül röviden kitérek az Atlantic Books üzleti partnereire a könyvkiadás piacán. Az ötödik részben nagy vonalakban kifejtem a könyvkiadás folyamatát, amely rávilágít a változásokra és eljárásokra, melyeken az író eredeti kézirata keresztülmegy, mielőtt nyomtatott könyvként a könyvesboltok polcaira kerül. Ezek mellett rátérek még az Atlantic Books Ltd. részlegeinek főbb tevékenységeire és a részlegek egymás közti kapcsolataira. A szakdolgozatom tartalmi részének utolsó pontjában részletesen kitérek az adott vállalkozás pénzügyi osztályának félépítésére, feladataira és kötelezettségeire; a könyvelési és könyvvizsgálati módszerekre. Elemzem az éves audit vizsgálat folyamatát, a könyvvizsgaló fennhatósága alá tartozó munkafolyamatok és a év végi könyvelési tevékenységeket, amelyek a könyvvizsgalat alapját szolgálják. Bemutatásra kerül az év végi adó és áfabevallás, a cégek beszámolójának közzétételi kötelezettsége és a beszámolót alátámasztó dokumentációk előkészítése. A pénzügy, mint iparag nagyon széleskörű és része minden piacnak, üzleti tevékenységnek és vállalkozásnak. Ez az egyik oka annak, hogy pénzügyi pályára kívánkoztam, mert számomra a legszerteágazóbb üzleti területet képviseli és lehetőséget nyújt arra, hogy általa betekintést nyerjek különféle vállalatok és iparágak működésébe függetlenül a cég méretétől, vállalati tevékenységétől, piaci elhelyezkedésétől. Az Atlantic Books Ltd. alkalmazottaként eltöltött időszak feltárt előttem egy újabb üzleti világot, a könyvkiadás világat, amely gazdagítja az pénzügyi világ más területein szerzett gyakorlataim. A mai gazdasági helyzet megköveteli mind cégektől, mind professzionális egyénektől, hogy széleskörű üzleti, gyakorlati és elméleti tudassál és jártassággal rendelkezzenek, annak érdekében hogy a cégek esetében a piacon maradhassanak; az egyének esetében a munkaerő piac aktív, szerves részévé váljanak vagy részei maradjanak. Ennek fényében a szakdolgozatom, az Atlantic Books Ltd. pénzügyi részlegének elemzésével és bemutatásával rávilágít az olajozott, folyamatos, hatékony pénzügyi irányítás szükségességére minden vállalkozásnál, ami magában foglalja a pénzügyi osztály minden egyes feladatát és kötelezettséget, beleértve a legapróbb tevékenységeket is, amelyek elősegítik és alátámasztják a könyvelési és pénzügyi folyamatok harmonizált lefolyását. Függetlenül attól, hogy Magyarországon vagy az Egyesült Királyságban működő vállalkozást tekintünk, mivel mindkét ország része az Európai Uniónak, a törvényben megszabott követelmények hasonlóak egymáshoz. Az Unió hosszútávú tervének részeként, az összes tagállam biztosítja a törvényeikre, szabályaikra, kormányzati tevékenységeikre, pénzügyi rendszerükre vonatkozó folyamatos és fokozatos változásokat a harmonizált, egységes európai rendszer kialakítás érdekében. Ebből kifolyólag, mint akar más kis-, és középvállalkozás az európai piacon, a könyvkiadási üzlettevékenységet folytató cégeknek is követnie kell a nemzetközi és európai könyvelési szabályokat annak érdekében hogy sikeresen működjenek. Ennek a eljárásnak természetesen része többek között a megszabott pénzügyi tevékenységi folyamat, az adóbevallás, adó és Áfa előleg fizetés; és a beszámoló közzétételének kötelezettsége is a versenytársakkal szembeni piacon maradás küzdelme mellett.