A "Mould-Tech" Kft. költséggazdálkodásának átfogó vizsgálata - Bécs Tibor
Szakdolgozatom témájának a költséggazdálkodás témakörét választottam, mivel véleményem szerint ez nagyon fontos, a jelenleg működő és a jövőben alakuló vállalkozások életében. A költségekkel való gazdálkodás sosem veszti el aktualitását. Kiindulva a társaságok létrehozásának fő céljaiból, miszerint profitot érjenek el a legkisebb költség ráfordítással. Ennek pedig egyik alappillére a költségekkel való helyes gazdálkodás. A gyakorlatomat a zalaegerszegi telephelyű MouldTech Kft-nél töltöttem, ami egy szerszámkészítéssel és fémmegmunkálással foglalkozó cég. A dolgozatomat e vállalat bemutatásával, tevékenységi körének leírásával kezdtem. Majd áttértem a fő témámra, a költségekre, itt részleteztem a költségekkel kapcsolatos alapfogalmakat, a költséggazdálkodás fontosabb módszereit. A költségeknél maradva leírtam a vállalatra jellemző költségelszámolást és összegyűjtöttem, hogy a cég miként bontja meg költség számláit. Utána az önköltségszámítás rövid elméleti áttekintése következett, majd bemutattam a vállalat által használt árkalkulációs folyamat fontosabb munkafázisait. Ezután vázoltam egy gyakorlati példán keresztül az önköltségszámítás lépéseit, megállapítottam a projekt eredményhányadát és költséghányadát. Majd végezetül röviden bemutattam a vállalat pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét. A dolgozatomat összefoglalással és a javaslataim megtételével zártam, amelyben arra jutottam, hogy fontos a vállalatok számára tudni azt mennyibe is került egy általa gyártott szerszám önköltségen.