A jövedéki adóztatással kapcsolatos adó-viszzaigényléshez kapcsolódó adóbevallások szerepe és a fejlődés tendenciája Magyarországon - Boczkó Attila
A szakdolgozat összefoglalja a jövedéki adó visszaigénylési ismeretekhez kapcsolódó joganyagokat és a szabályok gyakorlati alkalmazását, kiemelve és részletezve a két leggyakrabban használt adó-visszaigénylést. A dolgozatom összeállításánál törekedtem arra, hogy a száraz jogszabályi helyek ismertetésén túl esettanulmányok és példák segítségével mutassam be az alkalmazásukat. A jövedéki adó visszaigénylés nem egy népszerű téma, a megjelent szakirodalom nem töltene be sorokat egy könyvtár polcain. Dolgozatom tartalma mindezért az alap jogforrásokból kiindulva a logikailag hozzá tartozó egyéb szabályokat, azokat egymáshoz fűzve mutatom be. Az írásomban egymásra épülve nyomon követhető az adóbevallás benyújtásától a feldolgozásig végbemenő munkafolyamat, eljárás. A bevallásokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalom belül az adózó lakóhelye, székhelye szerint illetékes vámhivatalhoz kell benyújtani, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. Ismertetem a benyújtást megelőző általános vámhatósági eljárásokat, a vámazonosító szám a VPID szám kiadását, valamint a bevallás elektronikus utón történő beküldésének a lépéseit. Tapasztalatom szerint az adózók többsége vagy megbízottja nem tudják, hogy mi történik bevallással a benyújtást követőn, és ezért nem tudnak sokszor a vámhatóság válaszára, megkeresésére megfelelően reagálni. Felsorolom és bemutatom feldolgozás lépéseit, a bevallás beérkezésétől a visszaigényelt összeg kiutalásáig. Kitérek a hibás bevallások javításának módjaira, valamint a fatális hibát, vagy elfogadhatatlan elírást tartalmazó, nem javítható adatok esetén elutasításra kerülő visszaigénylésekre. A jövedéki adó visszaigénylésének több esete van, amit szabályozott feltételek megléte esetén lehet érvényesíteni. Az adó-visszaigénylést csak a már megfizetett adó után lehet kezdeményezni, ezért röviden ismertetem a jövedéki termékek fajtáit, azoknak a meghatározását, adóalapját és adómértékét, valamint a jövedéki adó keletkezésének eseteit. A jövedéki adó mértékét a jövedéki törvény határozza meg. Az adózott jövedéki termék jövedéki adójának a teljes vagy részleges összegét lehet visszaigényelni. A jövedéki adó visszaigénylést a BEV_J02: Bevallás az ásványolaj, az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő, a köztes alkoholtermék után fizetendő, illetve visszaigényelhető jövedéki adó összegéről, valamint önellenőrzéssel történő helyesbítésről elnevezésű nyomtatványon kell benyújtani, kivétel a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedéki adó visszaigénylést, amelyre a BEV_J04 számú nyomtatvány szolgál. A két leggyakoribb adó-visszaigénylést részletezve mutatom be, kitérve a törvényi szabályozás mellett a nyomtatvány egyes blokkjainak, rovatainak a helyes kitöltésére. Részletesen írók a közúti áru- és személyszállítási tevékenységhez kapcsolódóan a felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigényléséről, amelyre 2011. január 01-től van lehetőség. A visszaigénylésre csak a vámhatósági regisztrációval rendelkező vállalkozók jogosultak. Ezen adózók a törvényben meghatározott feltételek mellett jogosultak literenként 17 Ft jövedéki adó visszatérítésére. A másik terület, amelyet részletezve mutatok be az a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedéki adó visszatérítés. Az adózók az igazoltan használt terület után hektáronként maximum 97 liter gázolaj jövedéki adójának a 82 % igényelhetik vissza, amely jelenleg 90,487 Ft/liter. A bevallások feldolgozásánál fontos szempont, hogy jogosulatlan kifizetés ne történjen meg. A vámhatóságnak lehetősége van a bevallások hatósági felügyelet keretében kiutalás előtt ellenőrzésre, amelynek során vizsgálja a bevallások jogszerűségét. A jövedéki törvény alapján felderített a jövedéki adó visszaigényléséhez kapcsolódó törvénysértések esetében jogkövetkezményként a vámhatóság adóbírság, mulasztási bírságot állapíthat meg. A dolgozatban látható, hogy a jövedéki adó visszaigénylés területén milyen, az adózókat érintő változások várhatóak, az elektronikus ügyintézés bevezetése minden bevallás esetében. Egy teljes eljárás, ügyintézési menete ismerhető meg, amely segíti és megmagyarázza az adó-visszaigénylés folyamatát.