A Zala-Depo Korlátolt Felelősségű Társaság vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének átfogó elemzése a beszámolók alapján - Boncz Szilvia
A szakdolgozat témája a Zala-Depo Hulladékgazdálkodási és Kömyezetvédelmi Kft. vagyoni pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetének átfogó elemzése a 2009-2012 közötti idöszakban. Vizsgálatomat a beszámolók adatai alapján készítettem. A dolgozat bevezető része után áttekintem a szakirodalmat, a beszámoló készítés célját, szükségességét, a pénzügyi elemzés célját és eszközeit. Rendszerezem az elemzéshez szükséges mutatók elméleti hátterét, felépitését és fajtáit A következő fejezetben a választott vállalkozás jellemzo vonásainak ismertetésére kerül sor a cégtörténet és a tevékenységi kör bemutatásának keretében. Számba veszem a cég megalakulását, történetének föbb szakaszait, életének fordulópontjait. Külön fejezet szól a társaság számviteli politikájáról, ismertetem a számviteli politika szerepét, kialakítását, ezen felül a Zala-Depo Kft. számviteli politikájának azon elemeit amelyek a beszámoló készítésének szempontjából kiemeltek. A fő elemző részben átfogó képet alkotok a társaság vagyoni helyzetérol. Bemutatom az eszköz és forrásállományon belül érvényesülo arányokat és ezek hatásait a vagyon szerkezetére, melyhez eszközszerkezeti és tőkeszerkezeti mutatokat használok. A pénzügyi helyzet alakulását rovid és hosszútávon is elemzem. Ennek keretein belü elvégeztem az adósságállomány és a likviditás vizsgálatát a mérleg adatainak segitségével, valamint a pénzforgalom elemzését a cash-flow kimutatás adatai alapján. Figyelmet szenteltem a vállalkozás szempontjából kiemelt jelentőséggel biró vevőállomány és szállítóállomány vizsgálatának, a vevök átlagos beszedési idejének és szállítók forgási idejének alakulására. A vállalkozás jövedelmezoségi helyzetére vonatkozóan az árbevétel arányos, eszközarányos és tőkearányos mutatók segitségével vontam le következtetéseket. A mutatók értékének alakulása alapján az adott időszak eredményét és a befektetett tőke arányát elemeztem. A szakdolgozat utolsó észbe szeze az cgyes elemzési feladatok eredményet, és összefoglalom a társaság jövőbeni kilátásaival kapcsolatos gondolataimat, különös tekintettel a jogszabályí változásokra és azok jövőbeni hatásaira.