Az élőmunkához kapcsolódó juttatások és azok közterheinek vizsgálata a Napcsillag Kft-nél - Czigány Ferenc
Szakdolgozatom hagyományos elemző dolgozat, mellyel az élő munkaerő kérdéskörében kívánok általános és konkrét elemzést végezni. Dolgozatom témájának megválasztásakor az a szempont vezérelt, hogy igazodva a mindennapi munkámhoz és a szakirányomhoz is, találjak egy olyan kapcsolódási pontot, ami speciálisan a saját munkahelyemre bemutatható. Cégem, a Napcsillag Kft. egy kereskedelmi tevékenységet folytató, gazdálkodó szervezet. Ennek megfelelve természetesen több adónemben is érintett, én ezek közül egyet, a munkavállalók után kötelezően fizetendő járulékokat, kívánom dolgozatomban mélyebben szemléltetni. Munkáltatómnál Kiskereskedelmi Vezető pozíciót töltök, be mely nagy részét teszi ki a kollegák munkájának irányítása, koordinálása, segítése, betanítása és érdekeik tulajdonosok előtti képviselete is. Az elégedett munkavállaló egy sikeres vállalkozás kulcsa vagy buktatója lehet, így nagyon fontos minden cég életében, én is ezért választottam éppen humánpolitikai vonatkozású témát. Ezt azonban nem pusztán az adó oldaláról szerettem volna bemutatni, hanem sokkal inkább munkavállalói és menedzsmenti oldalról, s a dolgozatom második fele, pedig ezt vizsgálja immáron egy konkrét cég esetében, kiindulva egy dolgozói felmérésből, amelyben érthető és mindenkit érintő módon szemléltetem a jelen helyzetet illetve vizionálok egy ideálisabb jövőképet. Nagyon fontos ugyan is, hogy az adók, járulékok és illetékek racionalizálása egy cég életében éppen a juttatások egyik alap forrása lehet. A témát távolról indulva, először jogszabályokon, törvényeken és elméleteken keresztül, majd a konkrét tapasztalataim és ismereteim alapján gyakorlatban kívánom bemutatni. A dolgozat elkészítése alkalmával, példákkal, esettanulmányokkal és személyes kutatással kívánok eljutni az elmélettől a jelen valóságáig. Legelőször a címben szeplő fogalmakat kívánom tisztázni. Részletezem, hogy mit értünk élőmunkán, közterhen, munkaerő költségen, s hogy annak milyen részei vannak, s ezek hogy, milyen formában jelennek meg mind a munkavállalói, mind a munkáltatói oldalon. Az elmélet további elemzéséhez segítségül hívom a Munka törvénykönyvét, amelyből az „élőmunka” létrejöttét, és annak feltételeit emelem ki. A járulékfizetés speciális eseteit valamint az Szja. és Art. törvények ide vonatkozó jogszabályait összegyűjtve leírom azokat. Bemutatom a munkaerő költség elemeit, a munkabér elemeit valamint a béren kívüli juttatások elemeit is, kiemelten foglalkozva a cafeteria rendszerrel. Ezek után megvizsgálom munkáltatói oldalról annak költségvonzatát, menedzsmenti oldalról ezek eredményoldalát, valamint munkavállalói oldalról is. Menedzsmenti oldalról nagyon érdekes és összetett a dolog, hiszen nagyon komoly ösztönzés lehet egy-egy elemben, ami hosszútávon biztosíthat a cég számára lojális és jól teljesítő munkavállalókat. A dolgozat második fele pedig ezen elméletek és jogszabályi elvárások megvalósulását vizsgálja immáron a Napcsillag Kft-nél. Bemutatom a cég megalakulását, kiemelem a cég küldetését és alap filozófiáját. Ezután e jelen vizsgálatán keresztül elhelyezem őt a magyar palettán és bemutatom a legfőbb versenytársainkat. A bérpolitikai elemek bemutatásakor részletezem, hogy a vállalatnál milyen béren kívüli és ösztönző juttatások vannak, mibe kerül ez a cégnek és mit érez ebből valójában a dolgozó. Készítettem egy kérdőívet, amit aztán önkéntes alapon kitöltettem a boltokban dolgozó összes kollegával. A teljes bolti létszám mintegy fele (129 fő) töltötte ki, de természetesen ebből már matematikai statisztika segítségével tudtam következtetéseket levonni, amiket grafikonokkal szemléltettem dolgozatomban. Megvizsgáltam néhány alternatív megoldást a munkaerő költség optimalizálására vonatkozóan, úgy, mint bérmunkaerő alkalmazása, vagy éppen a munkaidő keret alkalmazása. Összegzésül a vizsgálataim alapján javaslatokat teszek cégem felé, a jelen helyzet javítására, a költségek lehetséges optimalizálására, a minél nagyobb dolgozói és tulajdonosi megelégedettség érdekében. Vizsgálódásaim során megerősödött bennem a tudat, miszerint a bérköltség-tervezés és nyomon követés az alapja a költségekoptimalizálásában, ezt mielőbb részletesen ki kell dolgozni, valamint folyamatosan is dolgozni kell vele minden cégnek.