A ZALAVÍZ Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének átfogó elemzése a beszámolók alapján - Guitprecht Evelin
Szakdolgozatomban a ZALAVÍZ Zrt. vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének elemzését végeztem el 2010-2012. évig terjedő időszakra vonatkozóan. Annak érdekében, hogy a társaságnál végbemenő tendenciák még jobban érzékelhetőek legyenek, az általam kiszámított értékeket a többi vízszolgáltató társaság adataival hasonlítottam össze. A vállalat elemzésének elvégzése mindig időszerű és szükséges, hiszen alkalmazásával megtalálhatjuk a múltbeli események kiváltó okait, ezáltal a jövőbeli működést segíthetjük elő. A társaság vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének elemzése fontos információkat nyújt a vállalkozás környezetének, a tulajdonosoknak és munkavállalóknak egyaránt. Mindegyik érdekeltségi csoportnak más és más szempontból fontosak ezek az információk. Számításaim során a mérleg és eredménykimutatás adatait, illetve a kiegészítő mellékletben található információkat vettem figyelembe. A következtetéseimet ezek alapján és a szakirodalomra támaszkodva készítettem el. Az elemzést első lépésként az eszközök és a források átfogó elemzésével kezdtem. A vállalat fő tevékenységi körének köszönhetően jelentős a tárgyi eszköz igénye, így a befektetett eszközök nagy részét ezek alkotják. A tárgyi eszközök növekedése többnyire annak köszönhető, hogy a vállalat jelentős beruházásokat hajtott végre. A vizsgált időszakban sikerült a vevői megrendeléseket növelni, ami növekvő árbevételt eredményezett. A vagyoni helyzet részletesebb vizsgálatához vagyonfedezettségi és tőkeszerkezeti mutatókat számítottam, kifejezve ezzel a vagyon és tőkeszerkezet egyensúlyát. A társaság esetében magas az eszközök fedezettsége, ami így a forgóeszközök egy részére is fedezetet nyújt. A 2012. évben a visszaesést a saját tőke csökkenése, ezen belül a mérleg szerinti eredmény hirtelen csökkenése idézte elő. A tőkeszerkezeti mutatók elemzése során vizsgáltam a mérleg szerinti eredmény alakulását, illetve azt hogy a különböző forráscsoportok milyen arányban vesznek részt az eszközök finanszírozásában. A mérleg szerinti eredménynek jelentős a szerepe a források között, és alakulása több mutató értékét befolyásolta. A likviditási helyzet elemzése arra irányul, hogy a társaság mennyire tud eleget tenni a rövid lejáratú kötelezettségeinek. Megállapítható, hogy a társaságnak nincsenek likviditási gondjai. Ezek a mutatók a pénzügyi helyzet statikus állapotát tükrözik, ezért szükségesnek találtam a cash-flow kimutatás elemzését is, amely a vizsgált időszak pénzmozgásait mutatja be. A kimutatást az alapján elemeztem, hogy a vállalat pénzeszközei a gazdálkodás mely területén képződtek, illetve a felhasználása milyen célú volt. A vállalat pénzeszközeinek döntő többsége a folyamatos működésből származott, amelyek meghaladták minden évben a felhasználásokat. A befektetési tevékenységeknek jelentős szerepe van, amely a hosszú távú működés sikerességét eredményezheti, mivel hosszú távú pénzáramokat biztosít. A jövedelmezőségi számításokat az üzemi eredmény és más eredménykategóriákra támaszkodva végeztem. A drasztikusan lecsökkent üzemi eredmény és adózott eredmény következtében a mutatók értékei negatív tendenciát mutattak. Elemzésem a hatékonyság vizsgálatára is kiterjedt. Összességében az állapítható meg, hogy a parciális hatékonyság elemzésével részletesebb vizsgálat kaptunk, ennek során megállapíthatjuk, hogy a tőkehatékonyság növekedési tendenciát mutat. Az elemzés záró szakaszában a társaság gazdasági helyzetét vizsgáltam benchmark adatok alapján. A kiválasztott mutatók szerint a társaság esetében változó tendencia volt megfigyelhető. A benchmark adatok szerint a kedvezőtlen adottságú cégek közé sorolták, mivel többnyire vidéki és kertvárosias területen szolgáltatnak, ahol a lakosság jövedelme alacsonyabb az átlagnál és az átlaghoz viszonyítva kisebb a cég mérete. Összességében megállapítható, hogy a vállalat működése stabil és eredményes, a térség innovatív vállalatainak egyike. A ZALAVÍZ Zrt. képes a fejlődésre, megújulásra, a folyamatos beruházások pedig további sikerek eléréséhez vezetnek.