A Víta Kft. vagyoni és pénzügyi helyzetének elemzése a beszámolók alapján - Dankó Evelin
Dolgozatomban szülővárosom, Devecser egyik helyi vállalkozásának, a Víta Kft.-nek vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét mutatom be, 4 üzleti év elemzésén keresztül. Szakdolgozatom célja, hogy a választott cég vizsgálatán keresztül megmutassam, hogyan tud egy kisebb vidéki településen, a nagyvárosokéval szemben jelentősen kisebb vevőkörrel rendelkező vállalkozás működni, életképes maradni. A téma alátámasztásaként dolgozatom első fejezetében az elméleti tudnivalókat elevenítettem fel, többek között a számvitel fontosságára, a beszámoló szerepére, részeire, valamint az elemzés módszereire térek ki. A második fejezetben bemutatom a címadó vállalkozást. A VÍTA Kft 1993-ban jött létre. A Kft fő tevékenysége az alapításkor rekultiváció és vízépítési munkák elvégzése volt. A cégnév a vállalkozás induló tevékenységét rejtő mozaikszó, mely Vízrendezés Talajjavítás-t jelent. Az évek során a Kft. tevékenységi köre átalakult. Ma a vállalkozás fő tevékenység köre mezőgazdasági gép- és alkatrész kereskedelem, mely során Kverneland Group mezőgazdasági gépeit értékesíti és szervizeli. Másodlagos tevékenységként bútorkészítéssel és lapszabászattal foglalkozik a vállalkozás. A 3. fejezetben kezdem el a tényleges elemző munkát, a vagyoni helyzet vizsgálatával. Részletesen elemeztem a vállalkozás mérlegeinek eszköz és forrásoldalát, illetve ezek vizsgált időszak alatti változásait, valamint ezen változások okait. A befektetett eszközökön belül, csak tárgyi eszközökkel rendelkezik a vállalkozás. A Kft. vagyoni szerkezetében jelentős hányadot képviselnek a forgóeszközök, azon belül is a pénzeszközök. A forgóeszközök értéke minden évben jelentősen meghaladta, a befektetett eszközök értékét, mely tény a társaság rugalmasságára, alkalmazkodóképességére utal. A forrásoldal legjelentősebb alkotóeleme a saját tőke, mely a cég esetében jegyzett tőkéből, eredménytartalékból, és mérleg szerinti eredményből áll. A saját tőke értéke az évek során egyenletes növekedést produkált, mely leginkább a leghangsúlyosabb alkotóelemének, az eredménytartalék növekedésének köszönhető. Mivel az évek során tőkeemelésre nem került sor, a vállalkozás jegyzett tőkéjének értéke állandó. A vagyonfedezettség tekintetében a vállalkozás végig meghaladta az elvárt értéket, így a gazdasági társaságnak nem indokolt, hogy idegen forrásokat vegyen igénybe a befektetett eszközök finanszírozásához. A továbbiakban a pénzügyi helyzet elemzésével folytattam a dolgozatom. A Kft. rövid távú likviditási helyzete stabilnak mondható, mely túlnyomórészt a vállalkozás pénzeszközei által képviselt magas aránynak köszönhető. Dinamikus likviditás szempontjából azonban a vállalkozás a 2010-es és 2011-es években nem éri el a biztonságos 30 %-os értékhatárt, mivel ezekre az évekre az üzemi (üzleti) tevékenység eredménye csökkent, azonban a vállalkozás rövid lejáratú kötelezettségei nőttek. Az átlagos vevő futamidő mindegyik évben meghaladja az átlagos szállító futamidőt, ami kedvezőtlen a vállalkozás számára, hiszen a Kft. előbb teljesíti fizetési kötelezettségeit, minthogy saját követelései kiegyenlítődnének. A következő fejezetben az eredménykimutatás adatait, valamint a jövedelmezőségi helyzet és a hatékonyság alakulását vizsgáltam. A Kft. egyik sajátossága, hogy rendkívüli eredménye nincs, mivel a 2009-től 2012-ig terjedő időszakban nem fordult elő a VÍTA Kft. gazdálkodása során ezen eredménykategóriát alkotó gazdasági esemény. A társaság adózott eredménye mindig megegyezett a mérleg szerinti eredménnyel, mivel a Kft. tulajdonosa egyik évben sem vette ki a kigazdálkodott osztalékot, hanem mindig visszaforgatta a vállalkozásba. Az elemzés során megállapítottam, hogy a vállalkozás mind a négy év során pozitív mérleg szerinti eredményt ért el, gazdálkodása végig eredményes volt. A vállalkozások túlnyomó részéhez hasonlóan a VÍTA Kft. is megérezte a válság hatásait, ennek ellenére tevékenysége mégis jövedelmező. Összességében megállapítható, hogy a Kft. egy dinamikus, modern vállalkozás, jó tartalékokkal, stabil beszállítói körrel és vevői kapcsolatokkal, megbízhatóan tervezhető jövőképpel, és megfelelő kapacitásokkal akár a bővítésre is.