Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának szociálpolitikai feladatai és azok finanszírozási lehetőségeinek vizsgálata - Haholt Brigitta
Szakdolgozatomban Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának szociálpolitikai tevékenységeit és annak finanszírozását mutatom be, melyben a tartalmi felépítésnél a jogszabályi előírásokra és a szociálpolitika szakmai követelményeire támaszkodtam. Központi szerepet tölt be kutatómunkám, melyben azt vizsgálom, hogy az általam választott (1994-1997, 2006-2009) időszakok során milyen mértékben kapott állami támogatást Zalaegerszeg önkormányzata, mire elég az állam által nyújtott szociális normatíva és mindez milyen mértékben fedezte az önkormányzat szociális anyagi szükségleteit. A szerkezeti felépítést tekintve a dolgozat kezdeteiben történelmi áttekintésre kerül sor, melyben megismerhetjük a rendszerváltás előtti és utáni szociálpolitika eseményeit. Ezt követően a szakmai rész ismertetése következik, melyben betekintést nyerhetünk a szociális ellátások rendszerébe, azon belül is az önkormányzat szociális és gyermekvédelmi feladat ellátási kötelezettségét tekintettem át, melyek voltak a kötelezően és önként vállalt feladatok a vizsgált időszakok alatt. A szociális és gyermekvédelmi törvény közelebbi megismerése érdekében mindkét esetben kifejtésre kerül, milyen pénzbeli és természetbeni ellátások voltak elérhetőek a kutatásom időszakaiban, melyben kitérek az ellátási formák tartalmi részleteire is, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendszerének felépítése is bemutatásra kerül. Munkám következő nagy fejezetében Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzat szociális pénzügyi finanszírozására térek rá, mely során megmutatkozik, hogy az állami normatíva összege milyen mértékben volt elegendő az önkormányzat szociális kiadásainak fedezésére. Kiderül, hogy az állam mekkora fedezetet biztosított a pénzbeli és természetbeni ellátásokra, valamint a szociális szolgáltatásokra, az önkormányzat milyen arányú anyagi hozzájárulása volt szükséges a feladatok teljesítéséhez, az ellátások biztosításához. Kutatásom során a költségvetési törvényekre támaszkodtam, a két vizsgálati időszak összehasonlításánál és az elemzés elkészítésénél a zárszámadás adatai kerültek felhasználásra. A könnyebb érthetőség és pontosabb megismerés érdekében ábrák és táblázatok rendszere színesíti elemzésem. Intézményi szinten is sort kerítettem a kiadások finanszírozására, a fenntartásukra biztosított normatíva mértékének bemutatására, hangsúlyt fektetve mindarra, hogy a központi költségvetés milyen mértékben tudott hozzájárulást nyújtani, melynek célja a részletesebb kimutatások és eredmények elérése volt. Munkám zárásaként összegeztem kutatásaim eredményeit, úgy vélem, hogy a témában való alapos elmélyedésből adódóan, a szolgáltatások és ellátási formák teljes megismerése révén sikerült választ kapnom a dolgozatomban felvetődő kérdésekre.