Munkaerőgazdálkodás a ZALAVÍZ ZRt.-nél - Horváth Nikoletta
A szakdolgozat alaphipotézise a következő: „Nem elég csupán vadonatúj gépeket vagy nívós technológiát vásárolni, egy vállalat növekedéséhez, fejlődéséhez elengedhetetlen feltételként szolgál azon munkaerő képességei, szakértelme, akik ezen gépeket és technológiákat használni fogják értékteremtés céljából.” A fenti feltevést alapul véve a dolgozat lényegében egy átfogó képet igyekszik nyújtani a hazai munkaerőpiac helyzetéről, a foglalkoztatás jogi szabályozásáról, a munkaerő gazdálkodásról és a humánstratégiáról általánosságban, majd az Észak-zalai Víz – és Csatornamű Zrt. perspektíváján keresztül. A Zalavíz Zrt. egy modern hazai közszolgáltató, emiatt különösen fontos volt, hogy kiemelésre kerüljenek a társaság alaphipotézist alátámasztó jellegzetességei. Bővebb taglalásra került a vállalat humán erőforrás részlegének kiemelt szerepköre, vagyis, hogy mi módon és milyen, a tanulmányok során elsajátított eszközökkel képes lépést tartani a mai modern társadalmi lét minden területén jelentkező, folyamatos modernizálódással, példának okáért az informatika területén bekövetkező kommunikációs eszközök fejlődésével. A dolgozat körüljárja azt a tárgykört is, miszerint általánosságba véve a HR részlegek vállalati struktúrában betöltött szerepe is egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte mind a társaságok működésében, mind az adott víziközmű szolgáltató esetében is. Továbbá részletesebben kifejtésre kerültek a Zalavíz Zrt. HR részlegének feladatorientált tevékenységei és ez által méltán bebizonyosodott vállalati támogató szerepük. A dolgozat - alapfelvetésének bizonyításán kívüli - célkitűzése rávilágítani a HR gazdálkodás egy adott vállalaton belüli meghatározó szerepkörére, illetve bemutatni főbb tevékenységeinek struktúráját és folyamatát, mely nélkül a Zalavíz Zrt., mint víziközmű szolgáltató ideális működése nem valósulhatna meg.