A nem széria beszerzés és raktározás gyakorlati vizsgálata a Flextronics International Kft. zalaegerszegi gyáregységében - Jankó Veronika
A logisztika szó hallatán a legtöbb embernek a vásárlás és a raktározás jut eszébe, azonban ez a terület ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb folyamatokra épül. Az elmúlt években az éleződő piaci versenynek és az informatika rohamos fejlődésének köszönhetően még meghatározóbakká váltak a pontos logisztikai folyamatok. Azok az elsősorban multinacionális vállalatok, melyek eredményesek szeretnének maradni és megőrizni pozíciójukat a piaci versenyben, – mint a dolgozatomban bemutatott Flextronics International Kft. is – számukra elengedhetetlen, hogy nagy hangsúlyt fektessenek a logisztikára. A beszerzés, - mint logisztikai alrendszer - a logisztika egyik fő célja, hogy az áruk és információk optimálás áramlását megteremtse. Témaválasztásom egyik fő oka az volt, hogy a gyakorlatom során megvizsgáljam az elméletben tanultak és a szabályzatokban leírtak miként valósulnak meg a mindennapi gyakorlatban. Második fejezetemben annak a Flextronics International Kft-nek a történetét mutattam be, mely több mint 20 évig volt – a gazdasági válság ellenére is - a város legdinamikusabb és legjelentősebb munkaadója. A 7 telephellyel rendelkező vállalat az ipari parkok összevonásával igyekszik a nehéz helyzet ellenére is talpon maradni. Harmadik fejezetemben a vállalati logisztika elméleti és gyakorlati hátterét vizsgáltam, hiszen napjainkban a termelő és szolgáltató vállalatok számára ez gazdasági szempontból is fontos tényező. A legnagyobb hangsúlyt a három utolsó fejezetre fektettem, melyek fő témáját adták dolgozatomnak. A nem széria beszerzés azokat a folyamatokat jelenti, amelyek során a termékek és szolgáltatások beszerzésére kerül sor. A cél a vállalat működéséhez szükséges azon anyagok, alkatrészek és eszközök beszerzése, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül a termeléshez. A beszerzők feladata összetett, hiszen a tendereztetésen túl, a beszállítók kiválasztása, értékelése és a számlák beérkeztetése is ő felelősségük, mindezt a legjobb érték elérése mellett kell teljesíteniük. Munkájukat nagyban segítik a Flextronics által használt vállatirányítási rendszerek. Minden beszerzés esetén - lehet az akár eseti vagy raktári - a vállalati szabályzatokban leírtak szerint kell eljárniuk. A következő fejezetemben a készletekkel való gazdálkodás egyik legfontosabb területét mutattam be, a nem széria raktározást, mely a beérkező áruk elhelyezéséről, megóvásáról, kezeléséről és kiadásáról is gondoskodik. A hulladékkezelés kérdésköre és a környezet megóvása és védelme szintén nagyon fontos a vállalat számára. A Flextronics külön Környezeti Egészségügyi és Biztonsági Politikával rendelkezik, amely tartalmazza a hulladékok kiszervezett kezelését, a veszélyes anyagok tárolását, elszállítását és szelektív hulladékgyűjtés szabályait. Utolsó fejezetemben egy új projektet mutattam be, a belső megrendelő rendszer egyszerűsítésének folyamatát. A rendszer megújítására azért van szükség, mert jelenleg manuálisan működik, időigényes és mind az igénylők mind pedig a raktárosok részéről nagy a hibázási lehetőség. Az új elektronikus rendszer bevezetésével megszűnik a jelenlegi elavult manuális rendszer, így nem lehet semmilyen anyagot adminisztráció nélkül kiadni, a könyvelési folyamat lerövidül és a hibázási lehetőség is minimálisra fog csökkeni. Ezzel az újítással a raktárkészlet is mindig pontos és naprakész lesz. Véleményem szerint a Flextronics International Kft. fejlett információ technológiájának köszönheti elsősorban vezető szerepét, azonban a vállalati folyamatokat még hatékonyabbá és költségtakarékosabbá lehetne tenni, ha az információk áramlásai még pontosabbak és központosítottabbak lennének. Az itt eltöltött idő alatt megtapasztaltam, hogy a vállalat számára elengedhetetlen a zökkenőmentes logisztikai beszerzés. Remélem a jövőben az új rendszer bevezetésével és esetlegesen néhány javaslatom felhasználásával egyszerűbbé és hatékonyabbá válik az itt dolgozók munkája.