Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásért Közalapítvány közhasznúsága, gazdálkodása - Kosár Lajos
A Szakdolgozatom témájául a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány fontosságát említem meg Zalaegerszegen, hogy miért is kiemelkedő az a tevékenység, amit folytat. Az utóbbi időkben nem telik el úgy nap, hogy ne találkoznánk egy civil szervezet 1%-os kampányával, hiszen ez az egyik legfontosabb bevételi forrása. A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány sikereinek kifejtésénél egyértelművé válik, hogy a Közalapítvány nagyszerű munkájával nélkülözhetetlenné vált a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények számára. A ZFOK munkáját évek óta személyesen is figyelemmel kísértem, illetve aktívan részt is vettem benne, hiszen 2011-2013 között a Zalaegerszegi Főiskolások Egyesületének, illetve a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg Hallgatói Önkormányzatának elnöke voltam. A fent említett személyes tapasztalataimra hagyatkozva döntöttem úgy, hogy bemutatom a Közalapítvány működését, gazdálkodását, legfőbb céljait és a számviteli politikáját, másodsorban az internet, a szakirodalom és statisztikai adatok segítségével szeretném ezeket az információkat alátámasztani. Szakdolgozatomban először bemutatom a nonprofit szervezeteket és azoknak típusait, jellemzőit, majd a közhasznú szervezetetek köreit. Ezek után a rájuk vonatkozó törvényi szabályozásokkal ismerkedhetünk meg. Bemutatom a Közalapítvány legfontosabb célkitűzéseit, eredményeit és szervezeti felépítését. Későbbiekben külön kiemelten beszélek az alapítók és a csatlakozók jogairól, a kuratóriumi tagokról és a Közalapítvány gazdálkodásáról. Véleményem szerint, ha környezetünkben sikerül a bizalmat kiépítenünk, az nagyban befolyásolja a felajánlások, adományok mértékét, hiszen minél nagyobb a bizalom, annál több lehetőség lesz arra, hogy a cél szerinti tevékenységünket végezzük. A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány jövőbeni fejlődését látom, hiszen rengeteg támogatói háttérrel és kapcsolati rendszerrel rendelkezik, ami szükséges a későbbi fejlődéshez. A város kiemelt projektként kezeli a felsőoktatás fejlesztését, pont ezért jött létre a ZFOK, hogy minden tőle telhető anyagi és szellemi segítséget megadjon a Zalaegerszegen működő felsőoktatási intézmények fejlesztéséhez. A Közalapítvány nem oktatási intézmény, hanem egy eszköz az Önkormányzat kezében arra, hogy segítse és támogassa a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények. A Közalapítvány nem csak az intézményeket, hanem rendszeresen a nyári gólyatábort, az őszi gólyabálokat, a farsangi bált és a tavaszi közös főiskolás fesztivál megrendezését is támogatja. Az intézmények hallgatóinak, hallgatói önkormányzatainak és HÖK elnökeinek összefogására megalakították a Zalaegerszegi Főiskolások Egyesületét, melynek célja, hogy minden tőle telhető erkölcsi és különösen anyagi támogatással segítse a zalaegerszegi főiskolások hallgatói életének fellendítését. A nonprofit rendszerek számára nehéz a forrásszerzés, ezért is kell megemlíteni a kapcsolatrendszer fontosságát. Hiszen a magánszemélyek adójának az 1%-át kevesen adják a Közalapítványokhoz. Ezért is fontos a vállalkozásoktól kapott támogatások összege, de itt akár lehetne bármilyen irodai, kellék vagy eszköztámogatást is igénybe venni. A Közalapítvány működési kiadásainak fedezetére Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatától kapja a legtöbb támogatást, mint alapítótól, emellett a gazdálkodó szervezetektől, magánszemélyektől és a személyi jövedelemadó felajánlásokból. Végül a Szakdolgozatomban megismerkedhetünk az adományszerzéssel és fő szabályaival magánszemélyek és vállalkozások esetében egyaránt. Majd az Alapítványt tanulmányoztam, a támogatások felhasználását és a cél szerinti juttatásokat hasonlítottam össze három évre visszamenőleg és végül az előzetes adatok alapján megvizsgáltam, hogy 2014-ben megfelel-e a Közhasznúsági feltételeknek. Vizsgálatom során kiderül, hogy a Közalapítvány a 2014-es évben is eleget tesz a Közhasznúsági besorolásnak. Későbbiekben, hogy megtartsa közhasznúságát az Alapítvány, az erőforrás ellátottság és a társadalmi ellátottság mutatóknak meg kell felelniük, vagy a későbbiekben arra kell törekedni, hogy önkénteseket kell alkalmazni. Amin változtatni kellene az az adózott eredmény, mert a 2012-es és az előzetes adatok szerint a 2013-as évben is negatív. Véleményem szerint a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány fontos a felsőoktatás és a város számára. Megemlíthetem, hogy a zalaegerszegi felsőoktatási intézményeket összefogja és egy egyesített csapattal idén is részt vett az AquaCityben megrendezett jótékonysági napon, ahol több százezer forintot gyűjtöttek össze. Mind ezek mellett a ZFOK egy Hallgatói Ösztöndíjjal is jutalmazza a felsőoktatásban, az élen végzett hallgatókat. A középiskolások számára is kiváló lehetőség az Alapítvány, hiszen 2013. februárban közös Felsőoktatási Fórumot szervezett a Diáksziget, a Városi DÖK és az Önkormányzattal.