Deviza alapú hitelek a pénzügyi válságot követően - Devizaadósok megsegítésének lehetőségei a Bak és Vidéke Takarékszövetkezetnél - Kovács Dávid
A Magyarországon kialakuló gazdasági helyzetet és aktualitást figyelembe véve választottam a szakdolgozatom témájának a lakossági devizahitelezést és a mentőcsomagokat A dolgozatomban első felében a pénzügyi válság kirobbanásának okait, hatásait, a Magyarországon kialakuló gazdasági helyzetet mutatom be. Kitérek továbbá még a devizahitelek kezdeti sikereinek okaira is, mint például a válság előtti időkben a kisebb havi törlesztésre, és kamatra a forint hitelekkel szemben. Megjelenik bent a Bak és Vidéke Takarékszövetkezet története, szervezeti felépítése, hitelezési üzletága és általánosságban a devizahitelezési eljárás folyamata. Fő témája a lakosság számára elérhető mentőcsomagok, melyeket különböző ügyfelek esetével, esettanulmányok segítségével mutatok be. Említésre kerül továbbá az állam által nyújtott a vállalkozások számára elérhető Növekedési Hitelprogram is. Dolgozatomban a mentőcsomagokat két nagy részre bontottam, miszerint voltak pénzintézet és állam által nyújtott mentőcsomagok. Pénzügyi szektorok megoldása közé sorolhatók a forintosítás és a futamidő hosszabbítás (prolongálás), illetve az állam által nyújtott segítségek közé tartoznak a Devizakiváltó hitelprogram és az árfolyamgát lehetőségei. A cél az esettanulmányok készítésével, hogy az olvasó egy összképet kapjon a különböző mentőcsomagok előnyeiről és hátrányairól, a fizetések könnyítéséről, a törlesztések csökkenéséről és az árfolyamkockázat további kizárásának lehetőségéről.