Tárgyi eszközök elemzése a hazai és nemzetközi számviteli szabályozás összehasonításának tükrében, a Honeywell Hőtechnikai Kft. példáján bemutatva - Markó Eszter
Szakmai gyakorlatomat a Honeywell Hőtechnikai Kft.-nél töltöttem, ahol lehetőségem volt mélyebben tanulmányozni egy multinacionális vállalat tevékenységét. Napjainkban a multinacionális cégek nincsenek könnyű helyzetben, különböző országokban működő vállalataikról, különböző elveken nyugvó, különböző tartalmú beszámolókat készítenek, így teljesítményük nehezen összehasonlítható, mind a tulajdonosok, befektetők, illetve egyéb döntéshozók, mind a hatóságok számára. Az elmúlt hónapokban megismerkedtem a cég információs rendszereivel, mindennapi pénzügyi és számviteli teendőivel. Számomra az egyik legérdekesebb területnek a vállalat számviteli rendszere bizonyult, a Honeywell vállalat globális jelenléte miatt, számviteli pénzügyi beszámolásaiban meg kell felelnie a nemzetközi és a magyar sztenderdeknek is egyaránt. Számvitel szakos hallgatóként, hatalmas élmény volt az elméletben tanultakat a gyakorlatban alkalmazni. Dolgozatomban a nagykanizsai vállalat tárgyi eszközein keresztül szeretném bemutatni, az Amerikai Általánosan Elfogadott Számviteli Alapelvek (US GAAP) és a Magyar Számviteli Törvény eltéréseit, valamint a vállalat speciális szabályzatát a tárgyi eszközök nyilvántartására vonatkozóan. A nemzetközi számvitel áttekintése után, a tárgyi eszközök számvitelével foglalkozom bővebben. A tárgyi eszközök pénzügyi kimutatásainak tanulmányozásakor nagyon sok érdekességet figyelhettem meg, melyeket eddigi ismereteim során, csak az elméletben megtanultak alapján ismertem. Számomra a legérdekesebb a tárgyi eszközök mérleg szerinti értékének különbözete, amely a US GAAP szerinti és a magyar számviteli szabályok szerinti beszámolóban szereplő értékek vizsgálatakor került előtérbe. A US GAAP és magyar számviteli szabályok közti különbözőségek miatt, folyamatos értékkülönbözetek vannak, egy eszközcsoport, és ezáltal egy ugyanazon tárgyi eszköz nettó értékei között a két könyvben. Számomra roppant izgalmas volt tanulmányozni a különböző számviteli rendszereket, melyek ugyanazon célt szolgálják, a vállalkozás pénzügyi, vagyoni és jövedelmi helyzetéről megbízható és valós kép nyújtása a célközönségnek. Kutatómunkám segítségével részeseivé válhatunk a Honeywell Kft. speciális számviteli rendszerének, megismerkedhetünk a tárgyi eszközök teljes nyilvántartásával, a beszerzéstől egészen a selejtezésig. Láthatjuk, milyen hosszú út vezet a tárgyi eszköz beszerzéséig, majd annak üzembe helyezéséig, valamint az évközi teendőket, értékcsökkenések módszereit is megfigyelhetjük. Dolgozatom fő célja az elméletben elsajátított módszerek, ismeretek átültetése a gyakorlatba, a könyvekben tanultak párhuzama a gyakorlati életben. A Honeywell vállalatnál eltöltött idő alatt rengeteg tapasztalatot szerezhettem, mind számviteli területen, mind pedig a Honeywell által alkalmazott nemzetközi szinten elismert vállalat irányítási (SAP) rendszer különböző moduljainak megismerésével. Volt szerencsém belelátni a Honeywell mint globális vállalat, konszolidációját elősegítő rendszereibe, melyek a számviteli, pénzügyi beszámolókat, kimutatásokat, egy egységes, átlátható, megbízható formában tudják közölni a vállalat top menedzsmentjének.