A Nemzeti Dohányboltok jogszabályi háttere és gazdasági szerepe - Nagy Viktória Zsuzsanna
A dolgozat keretein belül a Nemzeti Dohányboltok pályázatát, megnyitást és a működését ismertetem. A témaválasztás ötletét az adta, hogy az első Nemzeti Dohányboltokat 2013. július 1-től nyitották meg. Az egész ország az új Trafikokról beszélt, így úgy határoztam utána nézek mi is ennek az új rendelkezésnek a háttere. A dolgozatom első részében bemutatom azon magányszemélyt, aki pályázott, de sajnos nem sikerült elnyerni a koncessziós jogot. Nyertes pályázatot sajnálatos módon nem kaphatok kézhez, mivel ezeket a pályázatokat titkosították. Majd a pályázati feltételekről, pályázati követelményekről számolok be. Ebben a részben taglalom a pályázat jogi, személyi, tárgyi és gazdasági feltételeit. Majd kitérek a felügyeletekért felelős szervezetekre, később pedig a költségekre, valamint a csatolandó dokumentumokra, illetve az ismert bírálási szempontokra. A következő részben a nyitással kapcsolatos információkat ismertetem. A Kiíró megszabja a Nemzeti Dohányboltok kinézetét, az árusítható termékek körét, valamint, hogy milyen engedélyeket kell még a koncessziós jog mellé beszerezni. Az elektronikus pénztárgépek bevezetésére is kitérek ebben a részben, hiszen ez is egy új szabályozás. Majd a működést elősegítő szabályozásokat taglalom. Nyitva tartás, dohánytermékek beszerzésére, tárolására, értékesítésére vonatkozó előírásokat és a fiatalkorúak védelmét szolgáló szabályozások értelmezése következik. Legvégül a Trafiktörvény más országokban témakörével foglalkozom, valamint a Dohányboltok gazdasági szerepével, illetve, hogy a mindennapokban milyen változásokat okozott az új Trafikok bevezetése. Dolgozatommal egy olyan munkát szeretnék átadni, amivel bárki választ tud kapni a Nemzeti Dohányboltokkal kapcsolatos kérdéseire.