Beruházások a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt.-nél - Pálczás Kinga
Dolgozatom célja volt értékelni a vállalat nyereséges működésében szerepet játszó beruházási folyamatokat, a beruházási igények előterjesztésétől egészen az üzembe helyezés időpontjáig. Több beruházási projekt bemutatása révén elemeztem az elméletben és gyakorlatban tanultakat. A második fejezetben bemutattam a Schneider Electric nemzetközi és magyarországi vállalatait és azok tevékenységeit. Külön kiemeltem a ZEG Gyár telephelyének történetét, tevékenységeit valamint szervezeti felépítését képekkel és ábrákkal hangsúlyoztam ki. Helyi viszonylatban kis létszámmal rendelkező vállalatnak számít, mégis minden egy vállalat számára fontos osztály jelen van. Ábrázoltam az utóbbi három évben elért pénzügyi eredményeit és a még le nem zárt 2013-as év várható alakulását. A következő fejezetben a beruházások és a tárgyi eszközök számviteli megközelítését részleteztem a tanulmányaim során szerzett ismeretek alapján. Többek között elemeztem, hogy a számvitel mit tekint beruházásnak, a beruházáshoz kapcsolódó alapfogalmak meghatározásával, illetve a vállalat számviteli politikájában foglaltak szerint. A bekerülési érték számviteli törvény szerinti meghatározását, és az értékcsökkenési leírás módszereit szintén ebben a fejezetben értelmeztem. A beruházások és tárgyi eszközök könyvviteli elszámolását ábrákkal szemléltettem. Szakdolgozatomban a beruházások részletes folyamata kapta a legnagyobb szerepet a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. ZEG Gyárra vonatkozóan. Lehetőségem adódott minden részfolyamat elvégzésébe betekintést nyernem. Említettem a vállalatnál alkalmazott vállalatirányítási szoftvert, az SAP-t. Bemutattam a vállalat sajátos BCI rendszerét, amely a beruházási megrendelések elektronikus jóváhagyási rendszere. A beruházásokhoz szorosan kapcsolódó SRM rendszer nélkülözhetetlenségét is elemeztem, amely során a beszerzési megrendelések lebonyolítása történik, és amely lehetőséget biztosít az optimális beszállítói kör kiválasztására, a legfontosabb beszállítók meghatározására. A beruházások hatékony és helyes működését alátámasztó rendszereket - BCI, SRM és SAP - és a használt alkalmazásokat ábrákkal szemléltettem. Elemeztem a már lezárt és még folyamatban lévő beruházások nyomon követhetőségét a vállalatnál alkalmazott Capex-analízis alapján. A tárgyi eszköz aktiválás folyamatát összefoglaló ábrákkal jellemeztem, amely a ZEG Gyár kontrolling osztályának közreműködésével történik. Kitértem az értékcsökkenés meghatározásánál alkalmazott számviteli és adótörvény szerinti szabályozásra, következtetést vontam le és véleményeztem a vállalatnál használt elszámolást. A beruházások, tárgyi eszközök nyilvántartását és ellenőrzését elméleti és gyakorlati síkon is részleteztem. A vállalat aktivált beruházásaihoz tartozó tárgyi eszközök ellenőrzése a tárgyi eszköz leltár. Igyekeztem feltárni és elemezni az esetleges leltáreltérések, és azok okainak kiküszöbölését. A dolgozatom elkészítése során több megbeszélésen is lehetőségem nyílt részt venni, amelyek fontosságát hangsúlyoznám. A heti és havi rendszerességgel tartott értekezletek az osztályok közötti információcserére, az időközben felmerült problémák megoldására, és a management tisztán látására összpontosulnak. Ahogy munkám elején is említettem a beruházások kezelését jelenleg a kontrolling látja el, de ennek a módszernek nagy hátránya, hogy a kontrolling csak a beruházáshoz kapcsolódó pénzösszegeket tudja kezelni, de magát a beruházási folyamatot a tervezéstől a kivitelezésig nem. Manuálisan kerülnek rögzítésre az SAP-ban az egyes beruházási rendelések és a hozzájuk tartozó összköltség-keretek, mivel a BCI rendszer és az SAP nem áll összeköttetésben egymással. Ahogy az SRM az SAP-val integrált rendszert alkot, a köztük lévő adattartalom egymásra épül. Mivel a BCI rendszer egy Lotus alapú rendszer, ezért véleményem szerint az adatformátumok átkonvertálását szükséges megoldani ahhoz, hogy az SAP-val integrált rendszert alkosson. A modul mielőbbi létrehozása a beruházási megrendelések elindítását gyorsabbá és hatékonyabbá tenné azáltal, hogy automatikusan generálódnának az egyes beruházásokhoz kapcsolódó azonosító adatok, illetve az összköltség-keret, amely feladatkört mindmáig a kontrolling osztály látott el. Úgy gondolom, hogy reális képet alkottam a Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt. ZEG Gyár beruházási folyamatairól és azok vállalatra gyakorolt hatásairól. Szakmai gyakorlatom ideje alatt szerzett tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a folyamatok jól működnek, ami köszönhető a beruházások elindítását megelőző alapos tervezésnek és az osztályok közötti együttműködésnek. A beruházások megvalósítása nagy körültekintést igényel, mivel a jövedelemszerzés alapvető mozgatórugói.