Új ipartelep-létesítés gazdasági értékelése a ZALACO Sütőipari Zrt. példáján - Pintér Ádám János
A vállalkozásoknak kiemelt nemzetgazdasági jelentősége van mind jövedelemtermelési, mind foglalkoztatási szempontból. Nyereséges működésük kulcsfontosságú egy ország gazdasági növekedésében. Mindezek alapján került témaválasztásom fókuszába egy nagyvállalat ipartelep-létesítése. Főiskolai tanulmányaim befejezését követően a ZALACO Sütőipari Zrt-nél (továbbiakban: ZALACO Zrt.) helyezkedtem el, így „belülről” figyelhettem meg, hogy miképpen élte meg a cég a 2008-ban kezdődő világgazdasági válság negatív hatásait, továbbá milyen intézkedések történtek a „talpon-maradás” érdekében és hogyan sikerült növekedési pályára állítani a vállalkozást. Dolgozatomban a téma kifejtését a vállalkozásfejlesztésre vonatkozó szakirodalmi áttekintéssel alapozom meg. Ebben kitérek a vállalkozásfejlesztési politikai főbb jellemzőire, a vállalkozásfejlesztés tartalmára, céljaira, valamint a megvalósítást biztosító pénzügyi eszközökre. Ezt követően kerül sor a ZALACO Zrt. átalakulási, fejlődési folyamatának bemutatására azok tartalmi értékelésével. A cégtörténetben olyan gazdasági eseményekre, döntésekre világítok rá, amelyek megalapozták a vizsgált vállalkozás mai elismert iparági pozícióját. Közülük kiemelendő a 2001. évi sikeres vállalati válságkezelés, amire visszavezethető a cégműködés jelenlegi eredményessége. E válságkezelés keretében olyan intézkedések történtek, amelyek a ZALACO Zrt. piaci helyzetének hosszabb távú stabilizálását szolgálták. Ugyancsak a piaci pozíció erősítését segítette a 2003-ban elindított kiskereskedelmi hálózat kiépítése. A döntés jónak bizonyult, hiszen a ZALACO Zrt. 2013. évi beszámolójának adatai alapján az értékesítési árbevétel mintegy kétharmada a saját szaküzleti hálózat tevékenységéből származik. Természetesen mindezek mellett az eredményes működéshez a folyamatos innováció elengedhetetlen. Ezt indukálják a vevők egyre növekvő minőségi igényei, amit a cég folyamatosan mér, értékel és elemez. A legutóbbi értékelés alapján a menedzsment egy fagyasztott termékkör gyártására specializált ipartelep létesítéséről döntött, amelynek első üteme 2014-ben valósul meg. A komplexum várhatóan 2014 szeptemberében kezdi meg működését. Dolgozatomban a ZALACO Zrt. vállalkozásfejlesztési terve keretében mutatom be e projektre vonatkozó pályázati feltételeket, valamint az ezeknek történő megfelelést. Ezt követően a fejlesztési tevékenység vizsgálatával foglalkozom. A megvalósításhoz szükséges forrásszerkezetet vissza nem térítendő pályázati támogatás, hitel, illetve saját forrás jelenti. A Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében igényelt támogatási összeg 95%-a került megítélésre, míg a cég „tőkeereje” alapján a kért hitel teljes mértékben rendelkezésre áll, így a fejlesztési forrásszerzés eredményesnek minősíthető. E fejezetben vizsgálom az innováció szükségességét és ezzel összefüggésben a beruházás megalapozottságát. Az innováció szükségességéhez a szállítási gyakoriságok vizsgálatát, valamint idősor-elemzést végeztem. Ez utóbbi alapján kimutattam, hogy a partner multinacionális cég részére értékesített fagyasztott termékek életgörbéje a hanyatlás szakaszába lépett, így az innováció szükségessége bizonyítást nyert. Ehhez viszont a technológia- és kapacitás hiány miatt indokolt az ipartelep-létesítés, ami egyúttal lehetőséget biztosít az exportértékesítés növekedéséhez is. Végezetül kitérek a projekt fenntarthatósági követelményeinek való megfelelésre, mint uniós elvárásra, valamint az ipartelep-létesítés vállalaton kívüli kedvező gazdasági hatásaira is.